Trouw Nutrition verdubbelt onderzoeksbudget naar 50 miljoen per jaar

Het voedingsmiddelenconcern opent vandaag haar nieuwe onderzoeksfaciliteit voor fokkalveren en vleesvee in Boxmeer. Deze locatie – ter waarde van ruim een miljoen euro – is onderdeel van een totaalplan om nog meer te investeren in innovatie en onderzoek.
Hardere groei
Jaarlijks werd al rond de 26 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek waarbij de focus lag op duurzaam, innovatief produceren om een bijdrage te leveren aan ‘het verantwoord voeden van de wereld’. Analisten zagen echter dat de groei van de wereld bevolking nog harder toeneemt dan eerst werd verwacht en de middelen die de landbouw heeft om voedsel te produceren steeds schaarser zijn.
R&D-directeur Leo den Hartog: „In de afgelopen 30 jaar gebruikten we wereldwijd meer voedsel dan in de 8.000 jaar ervoor. In 2050 is de wereldbevolking naar verwachting met 30 procent gegroeid en de vraag naar vlees en zuivel is dan waarschijnlijk verdubbeld ten opzichte van nu. We moeten toe naar een hogere productie met hetzelfde aantal of zelfs met minder dieren. Dat betekent efficiënter produceren en dus: innoveren.”
Den Hartog zegt dat het geen probleem is om de wereld te voeden en dat er nog kansen genoeg zijn voor verbetering. „Veel van de dieren in de wereld produceren tot maar liefst 40 procent onder hun genetische kunnen. Voor ons een grote uitdaging om dat percentage omlaag te krijgen.”
Onderzoek
Met moderne apparatuur in een futuristisch gebouwde stal houdt de organisatie zich op de nieuwe locatie, naast de twee melkvee-onderzoeksfaciliteiten in Boxmeer en Burford (Canada), bezig met onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid. Het doel is om sneller nutritionele vooruitgang te boeken, met name in voerproducten voor de jongste dieren.
De modellen die het onderzoeksteam op deze locatie uitdenkt, worden vervolgens op verschillende locaties van het bedrijf in bijvoorbeeld Brazilië of China getest. Daarmee moet het voor Trouw Nutrition mogelijk zijn om in diverse situaties en met verschillen in rassen, klimaat of ruwvoer, analyses uit te voeren en de producten op alle omstandigheden aan te laten sluiten.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Trouw Nutrition R&D