Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
Syngenta logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Syngenta
  • Contact
SyngentaVoerRuwvoerKopbrand blijft aandachtspunt.

Ook voor de komende maïsuitzaai

Kopbrand blijft aandachtspunt.

Wat is het en wat kunt u zelf doen ter voorkoming?

Doordat de schimmel de plant vanuit de grond (min of meer systemisch) aantast, zijn de planten bij een kopbrandhaard soms tot 100 % aangetast, waarbij je dus 100 % van de kolven mist.
Beeld: Wouter Wijnhout
Maïskopbrand (Sphacelotheca reiliana) is een schimmel in de maïskolf onder de schutbladeren. Deze kan tijdens de gehele groei van de maïsplant aanwezig zijn. Soms is dit moeilijker zichtbaar en wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of bovenin de pluim. Kopbrand kan zich snel verspreiden, hoofdzakelijk via wind en gronddeeltjes, dus ook via hakselaars en grondbewerkingsmachines. In 2022 waren er meldingen vanuit regio’s in Nederland waar de ziekte niet eerder was opgemerkt. Daarom blijft het advies om de nodige aandacht te besteden aan dit fenomeen en als voorzorgsmaatregel te kiezen voor tolerante rassen.

Wat zijn de gevolgen van kopbrand?

Doordat de schimmel de plant vanuit de grond (min of meer systemisch) aantast, zijn de planten bij een kopbrandhaard soms tot 100 % aangetast, waarbij je dus 100 % van de kolven mist. Je oogst dan kleinere planten zonder korrel, wat ten koste gaat van opbrengst en voederwaarde. Er is momenteel nog maar weinig bekend over de giftigheid. De smakelijkheid van met maïskopbrand besmette percelen neemt wel flink af. Stel je de ziekte vast op het perceel, dan is het advies:

  • Bij lichte aantasting, tot 5%: gewoon inkuilen en voeren.
  • Bij aantasting van 10-30%: apart inkuilen en later op basis van voederwaarde en mycotoxinen-analyse beoordelen of maïs te voeren is.
  • Bij zware aantasting van 50-100%: maïs over het veld verspreiden.

Hoe kun je kopbrand vermijden?

  • De meest aangewezen maatregel tegen maïskopbrand is vruchtwisseling zodat de schimmel kan uitzieken. Zo kan vier jaar gras verbouwd worden of een akkerbouwrotatie worden toegepast.
  • Een andere, belangrijke maatregel is om een ‘ongevoelig’ ras te verbouwen. Zo zijn er tolerante rassen die het hoofd bieden aan de ziekte en zo nieuwe sporenvorming tegen gaan.
  • Voorkom groeivertraging door goede bodemkwaliteit, goede ontwatering, goede structuur en voldoende beschikbare stikstof. Eventueel latere zaai (warmere bodem).
  • Indien de ziekte wordt vastgesteld op het perceel: machines na de oogst met lucht schoonblazen om extra verspreiding te voorkomen.
Soms is kopbrand moeilijker zichtbaar en wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of bovenin de pluim
Soms wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of bovenin de pluim Beeld: Syngenta

Tolerante rassen bieden bescherming

In Nederland wordt kopbrandtolerantie sinds 2018 door PPO in het kader van het officiële rassenonderzoek gescreend. Dit gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden, op percelen waar de ziekte aanwezig is. De nieuwste rassen worden daar beoordeeld op hun tolerantie of mate van gevoeligheid. Het aantastingspercentage is gebaseerd op waarnemingen van minimaal 2 jaar en minimaal 4 proeven. De meest gevoelige rassen tonen in deze proeven een aantasting van 30-60%.

Elk jaar wordt een “positieve lijst” gepubliceerd met de rassen die zich tolerant of zo goed als ongevoelig tonen. (geen of zeer lage aantasting). Syngenta genetica scoort - door jarenlange selectie - traditioneel zeer goed in dit onderzoek.

Benco, SY Skandik, SY Telias en SY Dakini werden vorig jaar al aanbevolen op de positieve lijst. Met de cijfers van 2022 is de verwachting dat SY Calo, SY Nomad en SY Silverbull nieuw op de lijst komen. En ook rassen als SY Brenton, SY Fanatic, SY Hummer, SY Cosmos tonen/toonden in dit onderzoek zeer weinig aantasting. Al deze variëteiten bieden extra veiligheid bij uw maïsteelt.
Meer info over deze rassen: klik hier

Tekst: Kurt Goethals

Beeld: Wouter Wijnhout

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Syngenta is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven. Onze medewerkers in ruim 90 landen hebben een gemeenschappelijk doel: Bringing plant potential to life. Door eersteklas onderzoek, mondiaal bereik en toewijding aan onze klanten, helpen we opbrengsten te verhogen, het milieu te beschermen en de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Met zaden, gewasbeschermingsmiddelen en innovatieve oplossingen helpt Syngenta telers over de hele wereld aan de groeiende vraag naar voedsel en brandstof te voldoen.
Contact
  • Naar de website
  • Contactformulier
  • Onze locaties
  • Syngenta op Akkerwijzer
Relevante Producten en diensten
  • Duurzame landbouw
  • Onze Services
  • Maïszaden
  • Gerstzaden
  • Onkruidbestrijding maïs
  • Zaaizaadbehandeling
Contactpersoon
  • Wouter Wijnhout

    Wouter Wijnhout

    Sales- and Productmanager Arable Seeds Netherlands

    +31(0) 620 94 33 81

    wouter.wijnhout@syngenta.com

  • Roel van Avermaet

    Roel van Avermaet

    Seeds Technical Expert Benelux

    +32(0) 486 16 33 86

    roel.van_avermaet@syngenta.com

  • Kurt Goethals

    Kurt Goethals

    Arable Seeds Team Lead Benelux

    +32(0) 494 18 75 49

    kurt.goethals@syngenta.com

  • Catherine  van Beckhoven

    Catherine van Beckhoven

    Key Account Manager Wallonië

    +32 (0)476 76 97 78

    catherine.van_beckhoven@syngenta.com

  • Jacquelijne van den Berg

    Jacquelijne van den Berg

    Marketing Specialist Arable Seeds BNL

    +31 (0) 657 56 51 33

    jacquelijne.van_den_berg@syngenta.com

Meer contact
Social Media
  • Volg ons op YouTube
  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top