Actieplan: licht kalf langer op bedrijf, transparantie door volgsysteem

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het plan ‘Vitaal, gezond en duurzaam kalf’ dat LTO-Nederland samen met Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Stichting Branche organisatie Kalverhouderij (SBK) en Vee & Logistiek Nederland (VLN) hebben gepubliceerd.
Aanleiding van het plan is de discussie over te lichte kalveren die door handelaren op verzamelplaatsen werden aangetroffen. Daarover verscheen een artikel in de regiokranten van Agrio Uitgeverij – Agraaf, Stal & Akker, Veldpost en Vee & Gewas, – en op Melkvee.nl.
Kalfvolgsysteem
Toon van Hoof, van LTO-Nederland, geeft aan dat alle nuchtere kalveren met het plan van aanpak optimale zorg en een goede eindbestemming krijgen. Rode draad in het plan is transparantie en informatieuitwisseling. Daarom ontwikkelden ze een ‘kalfvolgsysteem’ (KVS) waarmee informatie tussen melkveehouder en kalverhouderij wordt gedeeld.
Het systeem volgt alle kalveren van dracht tot slacht. „In eerste instantie geeft het volgsysteem een beeld waar het kalf is geweest, hoe lang het onderweg was en met welk transportmiddel. Naarmate het systeem zich verder door ontwikkelt, worden ook de prestaties van de kalveren op de kalverhouderij inzichtelijk”, vertelt Van Hoof. Het beheer van het volgsysteem zal bij Vee & Logistiek Nederland komen te liggen.
Bewustwording bij melkveehouder
In de gekozen aanpak is veel aandacht voor bewustwording bij melkveehouders. Van Hoof: „Zij moeten zich bewust zijn van de positieve effecten die de zorg voor kalveren voor de hele keten heeft. De melkveehouder heeft er een belang bij dat hij kalveren aflevert waar de volgende schakel in de keten tevreden over is.”
Van Hoof, die zelf ook melkveehouder is, vertrouwt erop dat het plan, om het goede imago van de sector te behouden, bij vrijwel alle melkveehouders tot gedragsverandering zal leiden. „Het gaat vooral om voldoende biest voor de jonge kalveren.”
Andere bestemming lichte kalveren
Voor de kalverhandelaar zien de organisaties een belangrijke adviserende rol weggelegd. Hij zal met de melkveehouder overleggen of een kalf voor een verlengde zorgperiode van zes dagen, boven de huidige 14 dagen, op het melkveebedrijf blijft. Als het kalf na twintig dagen niet op het gewenste streefgewicht van 36 kilo is, zal het advies zijn het kalf een andere bestemming te geven. „Daar zijn we momenteel een proefproject voor aan het opzetten. Het overleg hierover is nog gaande”, geeft Van Hoof aan.
Handelaren moeten elke vijf jaar een bijscholingscursus volgen. Uiteindelijk mogen alleen
gecertificeerde handelaren nog kalveren ophalen. Handelaren moeten geregistreerd staan bij
Vee & Logistiek Nederland.
Elke schakel voordeel
Volgens Van Hoof is de opzet van het plan zodanig gekozen dat elke schakel in de keten, er voordeel van heeft. „Melkveehouders zien graag dat hun kalveren een goede eindbestemming hebben, voor de handelaar zijn tevreden klanten en afnemers een belangrijk doel en de kalverhouder heeft meer weerbare en vitale kalveren in zijn stal. Dat gaan we straks via onze aanpak zo goed mogelijk regelen.”