LTO: verruiming opslag legt bodem onder melkprijs

Vakgroepvoorzitter Kees Romijn verwacht dat de verruiming van de opslag een bodem legt onder de melkprijs.
Verder krijgen veehouders van de Europese ministers de mogelijkheid hun productie te beperken zonder in botsing te komen met Europese mededingingsregels. „Die optie bestaat in principe al langer”, aldus Romijn. “Erkende producentenorganisaties kunnen dat initiatief nemen. Maar de kosten van zo’n maatregel mogen wat ons betreft niet ten koste gaan van het gemeenschappelijk landbouwbudget.”
‘Staatssteun slecht voor Nederland’
Romijn zegt ronduit ongelukkig te zijn met de verruiming van de mogelijkheden van Europese lidstaten om zelf agrarische bedrijven financieel te hulp te schieten. „Dit leidt tot concurrentievervalsing.”
Lidstaten mogen boeren en tuinders steunen tot maximaal 15.000 euro per jaar voor een periode van drie jaar. Dat was aanvankelijk 5.000 euro per jaar, over een periode van drie jaar. „Het zal elders in Europa leiden tot staatssteun aan bedrijven en dat is slecht voor Nederland.”
Aflossen lening gekoppeld aan marktprijs
Interessant noemt Romijn de mogelijkheid om via leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) innovaties en investeringen op individuele land- en tuinbouwbedrijven te stimuleren. Via dit kanaal zijn in potentie miljarden euro’s beschikbaar. Terugbetaling van deze leningen zouden gekoppeld worden aan marktprijzen: minder aflossen bij lage prijzen, méér aflossen bij hoge prijzen. „Dat is goed voor de cashflow van een bedrijf. Kortom, een optie die LTO zeker verder wil onderzoeken", aldus de vakgroepvoorzitter.