‘Oud grasland niet minder productief’

Dat blijkt uit een proef van het project ‘Goud van oud’, een samenwerkingsverband tussen het Louis Bolk Instituut, Hogeschool Van Hall Larenstein en Projecten LTO Noord. Het onderzoek werd gehouden op tien percelen grasland jonger dan tien jaar en tien percelen ouder dan twintig jaar, allemaal op klei.
Grasopbrengst en milieuprestaties
Een conclusie uit het onderzoek is dat met name het organische stofgehalte, de bodemchemie, de bodemstructuur en de waterhuishouding van oude percelen beter is, wat zich vertaalt in een hoger stikstofleverend vermogen. Het gevolg volgens de onderzoekers is een hogere grasproductie en betere milieuprestaties.
Daarnaast scoort oud grasland volgens het onderzoek beter op milieuprestaties zoals watervasthoudend vermogen, waterinfliltratie en ook het vastleggen van CO2.
Profiteren
Er blijkt weinig verschil in ondergrondse of bovengrondse biodiversiteit tussen de twee soorten grasland. Conclusie is wel dat weidevogels oud grasland verkiezen omdat de wormen daar zwaarder zijn. Onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut zegt dat de goede score van oud grasland bemoedigend is voor melkveehouders: „Door op oud grasland in te zetten, profiteert de veehouder van een betere bodemkwaliteit en een beter ecosysteem, zonder in te leveren op grasproductie.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Ellen Meinen