Accon avm: reserves raken op

Accon avm geeft aan dat de melkprijs, net als vorig jaar, laag zal blijven of zelfs verder dalen. „Na de zware jaren, beginnen bij een groot deel van de ondernemers de reserves op te raken. Om de dalende melkprijs het hoofd te bieden, is het zaak om nog voor het begin van het tweede kwartaal inzicht te krijgen in de liquide middelen en bij te sturen waar mogelijk”, waarschuwt agrarisch adviseur Tom Terwel.
Terwel geeft aan dat in het eerste kwartaal van het boekjaar, in de meeste gevallen, de betalingsrechten zijn ontvangen. Ook loopt het melkgeld maandelijks door en zijn er in deze periode over het algemeen geen bijzondere uitgaven, waardoor het op de rekening-courant redelijk verloopt.
Voor de tweede kwartaal ligt volgens Terwel een grote uitdaging. „De lente vergt de nodige investeringen; het land moet bemest en bewerkt worden en de maïs gepoot. De melkprijs is al geruime tijd op een laag niveau waardoor er niet, zoals in voorgaande jaren, kan worden teruggegrepen op opgebouwde reserves en voorraden.”
Afspraak maken met loonwerker
Als de liquide middelen onverhoopt onvoldoende blijken, kunnen veehouders volgens Terwel net zolang rood staan tot de bank belt, of ze kunnen sturen op de uitgaven. „Een liquiditeitsprognose maakt inzichtelijk of er voldoende middelen zijn om het jaar te overbruggen. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam om hier direct op te anticiperen.” Als voorbeeld noemt hij het maken van afspraken met bijvoorbeeld de loonwerker.
Ook is het volgens de adviseur erg belangrijk om te kijken wat de bank voor je kan betekenen. „Denk hierbij aan het tijdelijk verminderen van de aflossingen of verruiming van het krediet op de rekening-courant. Ga daarom op tijd met je accountmanager in overleg bij de bank. Door nu te sturen op de uitgaven, voorkom je rode cijfers aan het einde van het jaar.”