Nieuw additief stuurt op betere pensfermentatie en ondersteuning immuunsysteem

De werking van Nutritek in de koe is tweeledig. Allereerst wordt de pensfermentatie bevordert door een toename van het aantal bacteriën in de pens. Dit geeft volgens leverancier Speerstra uit Lemmer een efficiëntere omzetting van het rantsoen en zorgt dat er meer voedingstoffen voor de koe beschikbaar komen.
Door verdere technologische ontwikkelingen in het fermentatieproces, bevat Nutritek extra bioactieve componenten (waaronder antioxidanten en polyfenolen). Deze bioactieve componenten ondersteunen de immuniteit, gezondheid en prestaties van de koe, geeft Speerstra aan.
De leverancier legt uit dat in perioden van stress het immuunsysteem van de koe meer voedingstoffen, voornamelijk energie in de vorm van glucose, nodig heeft. De bioactieve componenten in Nutritek moeten de uitdagingen voor het immuunsysteem beperken. Daardoor vereist het immuunsysteem minder glucose. De glucose die de koe daarmee uitspaart, kan zij weer gebruiken voor de melkproductie.
100 tot 200 gram meer vet en eiwit
Speerstra ziet in een praktijk een toename in melkproductie. Dit komt neer op ongeveer 100 tot 200 gram meer vet en eiwit per koe per dag. Naast de betere productie, melden melkveehouders dat koeien gezonder zijn, beter opstarten en ook de kwaliteit van de biest verbetert, aldus Speerstra.