Big Boukje 192 nadert 200.000 kilo melk

Boukje 192 heeft als afstamming Cash x Labelle x F16 x Tops x Amos en heeft evengoed de roodfactor. „Die komt bij de tweede generatie FH voor de Amos vandaan. Destijds werd het als een erfelijk gebrek gezien”, zei Jos Knoef hierover in het vakblad Melkvee van oktober 2014. De hoge levensproductie is des te bijzonderder, omdat ze als vaars op zeven maanden van haar dracht, achteraf vanwege CVM, verwierp.
Altijd vreten
Boukje maakte 305-dagenproducties van meer dan 14.000 kilo melk met meer dan 3,80 procent eiwit. „Ze loopt dan ook altijd te vreten”, aldus Knoef in oktober 2014. Foktechnische belangstelling was er slechts één keer voor de koe die onlangs nog met 90 punten werd ingeschreven. Die ketste echter af vanwege CVM.
Genotyperen
Of de koe opnieuw in aanmerking moet komen voor het stiermoederschap was onlangs nog voer voor discussie op de studiedag van de Overkoepeling van Veeteeltstudieclubs in Noord-Holland (zie het vakblad Melkvee van afgelopen januari). Volgens Jaap Brinkman van CRV belichaamt de koe het Nederlandse fokdoel, maar is een rol als stiermoeder niet meer voor haar weggelegd. Wim de Boer van Veecom zei na enig aandringen uit de zaal dat hij ‘de jongens eens naar Knoef zou sturen’. Fokker Peter Aalberts stelde voor de koe ter lering te genotyperen.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel