Bodemtemperatuur bovengemiddeld, nattigheid speelt parten

Deze week verzamelde Agrifirm Feed de eerste bodemtemperatuurgegevens van het jaar. In het zuiden en westen van het land werd al 7 graden of nog hoger gemeten. Ook Oost-Nederland zit met 6,7 tot 7 graden op een niveau waarbij de wortels van het gras actief beginnen te worden en dus toe kunnen met wat drijfmest.
Het noorden van Nederland laat een wisselend beeld zien wat bodemtemperatuur betreft. Rond de Noordoostpolder, West-Overijssel en het zuiden van Friesland blijft de temperatuur met 3,5 tot 5,5 graden wat achter. Opvallend zijn de hogere temperaturen op de grens van Groningen en Friesland en op het grensgebied van Groningen en Drenthe met 6,3 graden.
Vochtproblematiek
Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoerteelt bij Agrifirm, geeft aan dat het gras boven de 6 graden begint te groeien. „Wat temperatuur betreft kan op de meeste plaatsen de mest uitgereden worden, maar dat de vochtproblematiek speelt parten. In het zuiden met een bodemtemperatuur van boven de 7 graden zou zelfs een deel van de kunstmest uitgereden kunnen worden.”
Voor maaipercelen is het volgens Tjoonk nog vroeg genoeg en is de druk nog niet zo groot. „Voor de komende week verwacht men nachtvorst en overdag rond de 7 tot 8 graden. De bodemtemperatuur zal dus niet heel hard oplopen.”
Veel mineralen weggespoeld
Voor veehouders die vroeg willen weiden (voor 15 april) adviseert de kenniscoördinator ruwvoerteelt om nu wel goed na te denken over de bemesting. „Over het algemeen is het gras wat langer de winter in gegaan en begin van het jaar was de temperatuur een poosje hoog. Daar staat tegenover dat door de nattigheid veel mineralen zijn weggespoeld. Hier en daar is het gras geel. Zodra het gras begint te groeien ‘schreeuwt’ het om mest.”
Wanneer weidepercelen te nat zijn om mest op te rijden, kunnen veehouders volgens Tjoonk ook overwegen om op deze percelen in plaats van drijfmest, kunstmest te gaan rijden. Op grond waar de bodemtemperatuur wat later op gang komt (vooral in het noorden) maar waar veehouders wel vroeg willen weiden, is ook het advies om niet te veel drijfmest uit te rijden. De drijfmest wordt dan onvoldoende benut. „Het is beter om de lager drijfmestgift aan te vullen met wat kunstmest”, aldus Tjoonk.
Zie hieronder een kaartje met de actuele bodemtemperaturen.
