NZO: PvdD vergeet baten van gezonde voeding

De NZO reageert daarmee op discussies over duurzaamheid, waaronder het door de in opdracht van de PvdD gehouden onderzoeksrapport over de kostprijs van melk.
„In discussies over duurzaamheid bestaat de neiging alleen naar de kosten te kijken. De baten van gezonde voeding worden voor het gemak genegeerd. Gezonde producten zijn geen luxe producten. Zuivel en andere basisvoedingsmiddelen zijn producten van Moeder Natuur. Ze zijn van grote waarde voor de mens”, stelt de NZO.
Volgens de zuivelorganisatie is het buiten beschouwing laten niet terecht maar wel begrijpelijk. „Het voordeel dat je geniet als je gezond eet, is nu eenmaal lastig in geld uit te drukken. Wie praat over de verduurzaming van ons voedsel, mag echter de waarde van voeding voor onze gezondheid niet negeren. Verduurzaming en gezonde voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, aldus de organisatie.
Amerikaans onderzoek
NZO meldt dat Amerikaanse onderzoekers een aantal jaren geleden eens een poging hebben gedaan om de baten van gezonde voeding in beeld te brengen. Professor David McCarron en Bob Heaney van de universiteit van Californië becijferden ooit wat de Verenigde Staten aan kosten op de gezondheidszorg zou besparen als alle inwoners dagelijks een aantal porties zuivel per dag zouden consumeren.
Bij een voorzichtige schatting kwamen zij uit op een besparing van 26 miljard dollar in het eerste jaar, oplopend tot 200 miljard dollar per jaar na vijf jaar. Dit alleen dankzij de essentiële voedingsstoffen in zuivel die de gezondheid bevorderen. Andere, indirecte baten, als bijvoorbeeld het onderhoud van het landschap dat veehouders voor hun rekening nemen, lieten zij buiten beschouwing.