Interesse voor emigratie groeit, vooral Denemarken weer in trek

Al vanaf de start in 1997 organiseert Interfarms informatieavonden. Toen met name voor Canada en Duitsland, nu is dat voor de 12 landen waar het bedrijf actief is.
Volgens het vastgoedbedrijf werden de informatieavonden in 2015 door 185 mensen bezocht. Dit was al een voorzichtige stijging in vergelijking met de jaren ervoor. Tijdens de informatieavonden van afgelopen maand kwamen 270 bezoekers op het evenement af. Dit is een stijging van bijna 45 procent.
Onduidelijkheid rondom fosfaatrechten
Als reden voor de toenemende interesse naar het buitenland worden de hoge grondprijzen, de onduidelijkheid rondom fosfaatrechten in combinatie met de melkveewet genoemd. „Ook de relatief lage melkprijs en de lastige financiering bij de banken doet geen goed. Dit maakt met name de veehouders gefrustreerd”, aldus Interfarms.
Of het een soortgelijke emigratiegolf wordt als eind jaren ’90, is volgens Interfarms nog lastig te voorspellen. „We kunnen al wel stellen dat er een nieuwe tendens merkbaar is”, aldus de vastgoedspecialist.
Goedkope courante bedrijven
Volgens Interfarms is het merendeel van de bezoekers geïnteresseerd in Duitsland en vooral Denemarken. „Denemarken is een land dat zowel voor starters als investeerders hele goede kansen biedt. Denemarken blijft interessant onder andere vanwege de beschikbaarheid van goedkope en courante bedrijven en daarnaast vanwege de goede financieringsmogelijkheden met lage rentelasten.”
Opvallend noemt het bedrijf ook de toenemende interesse voor Canada. Niet alleen het gunstig geprijsde Prince Edward Island met goede melkvee- en ook akkerbouwbedrijven, maar ook bijvoorbeeld Ontario komt weer in beeld.
Zuid trekt naar zuid
Boeren uit het zuiden van het land hebben volgens Interfarms doorgaans meer belangstelling voor Frankrijk dan bijvoorbeeld voor Denemarken. Frankrijk is een land met goede mogelijkheden voor starters, en ook voor melkveehouders die hun bedrijf willen vergroten, aldus het vastgoedbedrijf.
Ook Slowakije wordt genoemd. Het land is nog maar weinig bekend onder de Nederlandse boeren en Interfarms merkt een mate van terughoudendheid. Toch is het vastgoedbedrijf van mening dat het land voldoende mogelijkheden biedt voor melkveehouders. „ Er is daar vruchtbare grond, een goede infrastructuur, boervriendelijkheid, prima afzetmarkten, hele gunstige landprijzen en goede voorzieningen”, stelt een consultant van Interfarms.