Fusiepartner DOC ziet veel leden weglopen om lage melkprijs

De melkveehouders zijn afkomstig uit Thüringen, het noorden van Hessen en het Sauerland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het zou gaan om een hoeveelheid van rond de 500 miljoen kilo melk. Dit is 7 procent van de totale melkaanvoer van DMK. Door de opzegtermijn van twee jaar kunnen deze veehouders pas in 2017 weg bij de coöperatie.
Deze maand wil DMK een buitengewone ledenvergadering beleggen om de kwestie met haar leden te bespreken. Ruim 100 leden hadden schriftelijk gevraagd om bijeen te komen.
1,5 cent door capaciteitsuitbreidingen
Volgens een perswoordvoerder van DMK is de lage melkprijs het gevolg van een eenmalige belasting van investeringen in capaciteitsuitbreidingen. Zo is er geïnvesteerd in een moderne poedertoren en zijn de kaasfabrieken gemoderniseerd en uitgebreid. Deze investeringen drukten de melkprijs in 2015 met ruim 1,5 cent per kilo melk.
Daarnaast heeft DMK ook veel last gehad van de lage prijzen voor kaas en melkpoeder. Ook heeft de coöperatie veel moeten investeren in de opbouw van buitenlandse markten, een traject waarin andere Europese zuivelondernemingen al een stuk verder zijn.
Hogere melkprijs in 2016 en 2017
De woordvoerder verwacht in 2016 en 2017 een duidelijk hogere melkprijs uit te kunnen betalen. Hij noemt het daarom belangrijk om het verloren gegane vertrouwen terug te winnen.
Bronnen: Zuivelzicht, Topagrar