LTO Nederland gematigd optimistisch over melkprijs 2016

In een update van de internationale zuivelmarkt die Osinga presenteert, staan trends van de zuivelmarkt van onder andere Europa, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australië.
In totaal produceerden EU-landen in 2015 samen al 2,3 procent meer ten opzichte van het jaar ervoor. „Voor een herstel van de markt is het nu wachten op een katalysator. Aan de kostenkant zijn gunstige ontwikkelingen omtrent de melkprijs, die een optimisme rechtvaardigen. Zo is de rente laag, zijn energie- en voerkosten gedaald en bestaan melkquotumkosten niet langer. Nu is het afwachten wat de fosfaatrechten qua kosten gaan doen,” zo noteert Osinga.
Meer gunstige vooruitzichten
Naar verwachting produceert Nieuw Zeeland dit seizoen 5 à 6 procent minder melk. Afgelopen maanden was de trend van zuivelexporterende landen wereldwijd ook al dalend of nagenoeg gelijk. De VS noteert 0,1 procent groei in oktoboer en 0,6 procent in november. De Nieuw Zeelandse export daalde met 2,1 procent in november en met 3 procent in december. Australië noteert in deze maanden respectievelijk een min van 3,4 en 5 procent. Geschat wordt daarentegen dat de wereldwijde vraag naar zuivel blijft groeien met twee procent per jaar.
Gadeslaan
Onduidelijk is wat de economische situatie gaat worden in China, Rusland, Brazilië en in olie-exporterende landen. In 2015 hebben olie-exporterende landen al ruim zuivel ingekocht, die voorraden moeten eerst weggewerkt worden. De Russische handelsboycot bestaat nog altijd, waar met name de verkoop van kaas onder lijdt.
Prijsvorming beïnvloedt
Een andere conclusie uit het LTO rapport is de nadelige gevolgen die melkveehouders ondervinden door de tussenhandel die de prijsvorming in de zuivelmarkt sterk beïnvloedt. Jonge kaas (48+) ligt in de Nederlandse supermarkten voor 5,29 euro per kilo. In groothandelsmarkten worden prijzen van 2,05 tot 2,25 euro genoteerd.
Tekst: Monica van der Hall, LTO Nederland
Beeld: Agrio archief