Biologische melkveehouderij Nederland blijft achter bij EU-gemiddelde

Over alle EU-lidstaten wordt 3,3 procent van de melkkoeien biologisch gehouden. In 2013 beslaat de biologische teelt van gewassen 5,6 procent van de beschikbare landbouwgrond in de Europese Unie. In Nederland is dat slechts 2,7 procent.
In de afgelopen 30 jaar is de biologische landbouw in Nederland ongeveer viermaal zo groot geworden, maar de groei wordt minder. De laatste jaren neemt de biologische veeteelt nog wel toe, maar de teelt van gewassen blijft op hetzelfde niveau.
In de rest van de Europese Unie groeit de biologische landbouw de laatste tien jaar door, maar niet in elk land even snel. De toename van biologische landbouwgrond vindt vooral plaats in de EU-15-landen, de landen die voor 1 mei 2004 al lid waren van de Europese Unie. Het aantal biologische landbouwbedrijven in de Europese Unie steeg in 10 jaar tijd met meer dan 50 procent tot 250.000 in 2013, terwijl het aantal reguliere bedrijven in deze periode flink bleef dalen.
Blijvend grasland boven EU-gemiddelde
De biologische teelt van gewassen verschilt sterk van land tot land. In de 28 landen van de Europese Unie hebben vooral granen (16%) en blijvende teelt (11%) grote aandelen. In Nederland liggen de aandelen aardappelen (3%), groenten (11%) en blijvend grasland (58%) aanzienlijk boven het EU-gemiddelde. De aandelen granen (8%) en blijvende teelt (1%) liggen onder het EU-gemiddelde.