Oudere verse koeien reageren meest op voerfouten

Jeroen de Veer, deed afgelopen jaar onderzoek naar de effecten van het voeren volgen het principe ‘Gemengd Voeren 2.0’ welke Agrifirm in 2014 heeft geïntroduceerd. Met dit concept wordt het voeren van een gemengd rantsoen volgens een 5-stappenplan geoptimaliseerd.
Bij het onderzoek waren 31 bedrijven betrokken die een half jaar werden gevolgd. In verschillende fases werd het rantsoen op deze bedrijven geoptimaliseerd. Daarbij werden telkens verschillende parameters gemeten, waaronder de voerefficiëntie en de BSK, per bedrijf en per diercategorie.
0,10 punten hogere voerefficiëntie
De 31 bedrijven haalden gemiddeld significant 0,10 punten hogere voerefficiëntie. Gemiddeld steeg de melkproductie van 28,8 kilo naar 30 kilo meetmelk. Vooral koeien in de eerste 60 dagen van de lactatie reageerden behoorlijk op de rantsoenwijzigingen. De BSK van deze groep steeg significant van 40,2 naar 41,8, waarbij vooral de groep koeien met vier en meer lactaties 3 punten BSK-verschil lieten zien.