Romijn: Jammer dat ingrijpen nodig is, wel begrijpelijk

Liever had de LTO’er gezien dat deze regeling niet nodig was geweest. „Het mooiste is dat de markt zijn werk doet, en dat er zo weinig mogelijk ingrijpen voor nodig is. Kenners hadden deze productiestijging niet verwacht. Capaciteit hebben om de melk te verwerken is één, maar daar ook een goede markt voor vinden is twee.”
Lucratief
Romijn geeft aan dat de twee cent die door FrieslandCampina wordt betaald voor niet meer melk leveren dan in december, voor veel melkveehouders waarschijnlijk lucractief is. „Het is twee cent op een basisprijs van om en nabij 29 cent. Een melkveehouder kan nu precies uitrekenen wat voor hem het voordeligst is. Een melkveehouder heeft verschillende opties. Hij kan zelf bepalen wat bij hem en zijn bedrijf het beste past.”
Het is voor Romijn nog niet duidelijk hoe leden van LTO zullen reageren op de voorstellen van FrieslandCampina en of ook andere zuivelverwerkers met vergelijkbare voorstellen komen. „Ik ben zeer geïnteresseerd in welke mate en hoe ondernemers op deze vrijwillige, tijdelijke regeling gaan reageren. Dat is een nieuw fenomeen.”
Optimistisch
Romijn heeft er vertrouwen in dat zuivelverwerkers nieuwe manieren zullen vinden om nog scherper in beeld te krijgen en daarover afspraken te maken met de eigen leden en leveranciers over wat de verwachte melklevering. „Dit past in een nieuw tijdperk dat begonnen is na afloop van de quotering”, besluit Romijn. „Ik ben optimistisch. We hebben immers een goed product en daar is vraag naar. De babypoeder vliegt bij wijze van spreken uit de winkelschappen.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: LTO
Beeld: Agrio archief