Eerste veroordeling op slachten hoogdrachtige koe

De economisch politierechter legde een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro op met een proeftijd van een jaar. Daarmee wordt de eis van de Officier van Justitie gevolgd.
Duidelijkheid
Het proces is gestart na overleg tussen de melkveehouder in kwestie en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), het oordeel moest meer duidelijkheid schetsen over de wetgeving. Nu staat voor het eerst een melkveehouder terecht voor het toebrengen van pijn of letsel aan een dier op grond van de Wet dieren.
Wat de melkveehouder betreft is de zaak hiermee afgedaan. Echter, overweegt de Officier van Justitie om principiële redenen, om in hoger beroep te gaan. Over twee weken komt daar uitsluitsel over.
Discussie
Maar wat zegt de uitspraak? Dat veehouders zelf verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van hoogdrachtige koeien, maar is het mogelijk dat de veehouder een drachtige koe niet opmerkt? En wat is de rol van de dierenarts die het vee keurt dat ter slacht wordt aangeboden? Dierenartsen keuren de koeien die aankomen bij het slachthuis ‘op het oog’, zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar kreupelheid, hoesten, wonden of andere uiterlijke kenmerken. Op dracht wordt niet gecontroleerd.
KNMvD
De KNMvD reageert als volgt: „Uit het oogpunt van dierenwelzijn kan het wenselijk zijn een hoogdrachtige koe uit haar lijden te verlossen. Het vervoeren van hoogdrachtige dieren is bij wet verboden. Die worden dan ook doorgaans niet aangeboden bij het slachthuis. Om dierenleed van het ongeboren kalf te voorkomen of te beperken is euthanasie de beste optie.”
Vion
Vion zegt alle koeien te keuren bij aankomst op het slachthuis. „Koeien die zichtbaar dracht vertonen keuren we af,"aldus een woordvoerder. Bloed-, dracht- of hormoontests worden niet uitgevoerd.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief