‘Melkfabrieken moeten besluit rond Kringloopwijzer herzien’

Van de 500 ondervraagde melkveehouders is 23 procent voor de verplichte invoering van de KringloopWijzer. 21 procent van de respondenten kozen niet voor of tegen de verplichte Kringloopwijzer, maar voor de optie ‘anders’. Zij lichtten hun mening toe met zowel positieve als negatieve kanttekeningen.
Onnodige kosten
Volgens DDB richt de kritiek op de verplichte invoering van de Kringloopwijzer zich vooral op het feit dat bedrijven die genoeg fosfaatruimte hebben, onnodig op kosten worden gejaagd en het de regeldruk versterkt.
Van de ondervraagden die voor de optie ‘anders’ kozen, vindt een deel dat zij eerst willen weten of de KringloopWijzer ook voordeel voor hun bedrijf oplevert. Wel geven ze aan dat het verplichte karakter dan nog steeds een brug te ver is en vinden het niet passend dat melkfabrieken zich hier mee bemoeien, zo meldt de DDB.
Serieus nemen
De DDB vindt het een taak van de coöperatieve zuivelbestuurders dat zij de afwijzende houding van de Nederlandse melkveehouders over de invoering van een verplichte Kringloopwijzer serieus moeten nemen. „Dit hoort tot hun taak als zuivelbestuurder”, zo stelt de organisatie.
De DDB raadt de coöperatieve zuivelverwerkers dringend aan, een kosten-baten analyse op te laten stellen voor nieuwe maatregelen zelfs maar in overweging worden genomen. „De Nederlandse - merendeels cosmetische en bovenwettelijke - aanpassingen van de leveringsvoorwaarden, op de exportmarkten zijn over het algemeen van geen enkele waarde maar drukken het resultaat op de individuele melkveebedrijven inmiddels onevenredig. Het is zaak de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouder ook op het vlak van kostenverhoudingen zeer in de gaten te houden”, zo merkt DDB op.
Bovendien is de DDB van mening dat iedere verzwaring van de leveringsvoorwaarden, het draagvlak voor coöperatieve besluiten verder zal ondermijnen.
Eerst wachten op Brussel
Ten aanzien van de Kringloopwijzer binnen de Nitraatrichtlijn, geeft de DDB de coöperatieve zuivelbestuurders het advies eerst in Brussel bij het Nitraatcomité goedkeuring te vragen voor invoering van fosfaatrechten met daarbij als instrument de Kringloopwijzer voor zij een besluit nemen in deze kwestie.
Volgens DDB geeft het gesprek, dat een delegatie van de organisatie met het Nitraatcomité voerde op 22 september, alle reden om sceptisch te staan tegenover de acceptatie door het Comité van een instrument dat nog niet volledig betrouwbaar is. „Betrouwbaarheid was in het verleden voor het Nitraatcomité al reden om de MINAS af te keuren. Ook de acceptatie van fosfaatrechten naast dierrechten om te voldoen aan hetzelfde fosfaatplafond, zou problematisch kunnen zijn voor de Nederlandse derogatie aanvraag.”