Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieFotoserie: BHV-cursus speciaal voor melkveehouders

Fotoserie: BHV-cursus speciaal voor melkveehouders

Afgelopen donderdag hield Van de Belt Agriservice, leverancier van agrarische producten, in samenwerking met Van Hussel Advies en Veiligheidstrainingen, een Bedrijfshulpverlenings cursus (BHV) speciaal gericht voor melkveehouders. Verschillende bedrijfsrisico’s kwamen daarbij aan bod.
Theorie werd de hele dag afgewisseld met de praktijk. Eerst werd de theorie rond brandveiligheid behandeld. Daarbij kregen de negen deelnemers tips hoe zij om moeten gaan met brand en rook. Ook de verscheidenheid in brandblussers kwam aan bod.
Vervolgens was het tijd om naar buiten te gaan. Daarbij werd de werking van verschillende soorten brandblussers getest. Volgens de trainer, Stefan van Hussel, zijn brandblussers grofweg in twee groepen te verdelen: poederblussers en schuimblussers. Het ve
Elke deelnemer kwam in actie met de blusapparaten. Het advies is om op 5 meter afstand te blussen.
Bij de volgende oefening werd een brand in een schuur nagebootst, terwijl er nog een ‘persoon’ in de schuur aanwezig was.
Normaal is het advies om niet bij de brand te komen, maar als het om personen of vee gaat, mag er actie ondernomen worden om levens te redden, mits de eigen veiligheid gewaarborgd blijft.
De instructeur legt uit hoe de persoon (in dit geval een pop) het beste kan worden bevrijd. Het advies is om over de grond te kruipen. Rook stijgt namelijk omhoog. Wanneer de persoon buiten is moet de deur direct weer worden gesloten om de zuurstoftoevoer
De rook bleef nog lang hangen.
Vervolgens ging Van Hussel in op de theorie rondom bedrijfsrisico’s die specifiek voor een melkveebedrijf gelden. Aan bod kwamen mestgassen, beknelling bij machines en de gevaren met stieren.
Buiten bij de trekker werd een situatie nagebootst met een persoon die tussen de aftakas beknelt is geraakt. Om verder letsel te voorkomen, mag de persoon alleen door de hulpdiensten verwijderd worden. De instructeur adviseert elke veehouder om een specia
Bij het middagprogramma kregen de cursisten EHBO-les. Hoe benader je het slachtoffer? Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging? Hoe reanimeer je het slachtoffer? Deze vragen werden allemaal beantwoord.
Met dummy’s moesten de cursisten leren om te reanimeren. Eerst controleren of de persoon aanspreekbaar is, dan de ademhaling controleren, hulp inroepen om 112 te bellen en dan reanimeren. Hierbij wordt 30x op de borst gepompt en 2x beademd en dit moet wor
Ook het aanleggen van verband hoorde tot de onderdelen.
Aan het eind kregen alle cursisten een certificaat van deelname, een map met alle gegeven informatie en een pakketje met verbandjes mee naar huis. Van de Belt hoopt in de toekomst meer BHV-cursussen te beleggen in samenwerking met Van Hussel.
Theorie werd de hele dag afgewisseld met de praktijk. Eerst werd de theorie rond brandveiligheid behandeld. Daarbij kregen de negen deelnemers tips hoe zij om moeten gaan met brand en rook. Ook de verscheidenheid in brandblussers kwam aan bod.
Theorie werd de hele dag afgewisseld met de praktijk. Eerst werd de theorie rond brandveiligheid behandeld. Daarbij kregen de negen deelnemers tips hoe zij om moeten gaan met brand en rook. Ook de verscheidenheid in brandblussers kwam aan bod.
Vervolgens was het tijd om naar buiten te gaan. Daarbij werd de werking van verschillende soorten brandblussers getest. Volgens de trainer, Stefan van Hussel, zijn brandblussers grofweg in twee groepen te verdelen: poederblussers en schuimblussers. Het ve
Vervolgens was het tijd om naar buiten te gaan. Daarbij werd de werking van verschillende soorten brandblussers getest. Volgens de trainer, Stefan van Hussel, zijn brandblussers grofweg in twee groepen te verdelen: poederblussers en schuimblussers. Het verschil is dat schuimblussers alleen geschikt zijn voor branden bij vaste en vloeibare stoffen, en poederblussers ook bij gasbranden gebruikt kunnen worden.
Elke deelnemer kwam in actie met de blusapparaten. Het advies is om op 5 meter afstand te blussen.
Elke deelnemer kwam in actie met de blusapparaten. Het advies is om op 5 meter afstand te blussen.
Bij de volgende oefening werd een brand in een schuur nagebootst, terwijl er nog een ‘persoon’ in de schuur aanwezig was.
Bij de volgende oefening werd een brand in een schuur nagebootst, terwijl er nog een ‘persoon’ in de schuur aanwezig was.
Normaal is het advies om niet bij de brand te komen, maar als het om personen of vee gaat, mag er actie ondernomen worden om levens te redden, mits de eigen veiligheid gewaarborgd blijft.
Normaal is het advies om niet bij de brand te komen, maar als het om personen of vee gaat, mag er actie ondernomen worden om levens te redden, mits de eigen veiligheid gewaarborgd blijft.
De instructeur legt uit hoe de persoon (in dit geval een pop) het beste kan worden bevrijd. Het advies is om over de grond te kruipen. Rook stijgt namelijk omhoog. Wanneer de persoon buiten is moet de deur direct weer worden gesloten om de zuurstoftoevoer
De instructeur legt uit hoe de persoon (in dit geval een pop) het beste kan worden bevrijd. Het advies is om over de grond te kruipen. Rook stijgt namelijk omhoog. Wanneer de persoon buiten is moet de deur direct weer worden gesloten om de zuurstoftoevoer te beperken.
De rook bleef nog lang hangen.
De rook bleef nog lang hangen.
Vervolgens ging Van Hussel in op de theorie rondom bedrijfsrisico’s die specifiek voor een melkveebedrijf gelden. Aan bod kwamen mestgassen, beknelling bij machines en de gevaren met stieren.
Vervolgens ging Van Hussel in op de theorie rondom bedrijfsrisico’s die specifiek voor een melkveebedrijf gelden. Aan bod kwamen mestgassen, beknelling bij machines en de gevaren met stieren.
Buiten bij de trekker werd een situatie nagebootst met een persoon die tussen de aftakas beknelt is geraakt. Om verder letsel te voorkomen, mag de persoon alleen door de hulpdiensten verwijderd worden. De instructeur adviseert elke veehouder om een specia
Buiten bij de trekker werd een situatie nagebootst met een persoon die tussen de aftakas beknelt is geraakt. Om verder letsel te voorkomen, mag de persoon alleen door de hulpdiensten verwijderd worden. De instructeur adviseert elke veehouder om een speciaal beschermdeken op het bedrijf te hebben. Mocht er een ongeval plaats vinden en er moet gewacht worden op de hulpdiensten, dan kan onderkoeling worden voorkomen.
Bij het middagprogramma kregen de cursisten EHBO-les. Hoe benader je het slachtoffer? Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging? Hoe reanimeer je het slachtoffer? Deze vragen werden allemaal beantwoord.
Bij het middagprogramma kregen de cursisten EHBO-les. Hoe benader je het slachtoffer? Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging? Hoe reanimeer je het slachtoffer? Deze vragen werden allemaal beantwoord.
Met dummy’s moesten de cursisten leren om te reanimeren. Eerst controleren of de persoon aanspreekbaar is, dan de ademhaling controleren, hulp inroepen om 112 te bellen en dan reanimeren. Hierbij wordt 30x op de borst gepompt en 2x beademd en dit moet wor
Met dummy’s moesten de cursisten leren om te reanimeren. Eerst controleren of de persoon aanspreekbaar is, dan de ademhaling controleren, hulp inroepen om 112 te bellen en dan reanimeren. Hierbij wordt 30x op de borst gepompt en 2x beademd en dit moet worden herhaald tot de hulpdiensten komen.
Ook het aanleggen van verband hoorde tot de onderdelen.
Ook het aanleggen van verband hoorde tot de onderdelen.
Aan het eind kregen alle cursisten een certificaat van deelname, een map met alle gegeven informatie en een pakketje met verbandjes mee naar huis. Van de Belt hoopt in de toekomst meer BHV-cursussen te beleggen in samenwerking met Van Hussel.
Aan het eind kregen alle cursisten een certificaat van deelname, een map met alle gegeven informatie en een pakketje met verbandjes mee naar huis. Van de Belt hoopt in de toekomst meer BHV-cursussen te beleggen in samenwerking met Van Hussel.

Veehouders die werknemers hebben, maar ook wanneer derden op het bedrijf werk verrichten, dienen volgens de wetgeving BHV-gecertificeerd te zijn.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Nynke Sinnige

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top