De jeugd heeft de toekomst

Bij de geboorte hebben kalveren nog geen antistoffen, waardoor zij vatbaar zijn voor ziektes. Het is dus belangrijk dat de kalveren een goede weerstand opbouwen, waardoor ze antistoffen kunnen ontwikkelen en bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.
Hierbij zijn twee zaken erg van belang:
-Voeding: in eerst instantie een goede opname van biest, en later een goede melkvervanger. Ook het beschikbaar zijn van voldoende water, hooi en krachtvoer is later van belang.
-Huisvesting: Individuele huisvesting met een goed microklimaat, met een goede ventilatie en zonder tocht.
Kalverhuisvesting
Zoals genoemd is een goede kalverhuisvesting van belang voor de optimale opfok van uw kalveren. Immers, een goed klimaat voor het kalf draagt bij aan de opbouw van een goed immuunsysteem van het kalf. Met name buitenhuisvesting heeft deze voordelen, omdat hier de infectiedruk lager is dan bij binnenopfok. In de zogenaamde iglo’s heerst een microklimaat, waardoor de kans onderlinge besmetting nihil is. Andere voordelen van de huisvesting in iglo’s zijn:
- Kalveren zijn goed in de gaten te houden (o.a. bij het voederen)
- Bij eventuele problemen is kalf en iglo gemakkelijk te verplaatsen
- Kalf is beschermd tegen besmettingen via andere dieren
- Microklimaat ter voorkoming van infecties
- Goedkopere oplossing dan het bouwen van een stal
Wanneer de eerste kritieke weken voorbij zijn en het kalf meer weerstand heeft opgebouwd, is het goed deze over te plaatsen naar een groepshok. Hierdoor is de overgang naar de jongveestal minder groot, waardoor het kalf minder stress zal ervaren. Tevens leren kalveren in groepshuisvesting veel van elkaar, zoals het eten van ruw- en krachtvoer. Dit bevorderd de voeropname en dus de groei van het kalf. Ook blijven in een groepsiglo de voordelen van het microklimaat bestaand, mits het hok goed droog en schoon wordt gehouden.
Kort gezegd valt of staat uw kalveropfok bij een goede huisvesting. Hierbij kunt u het volgende in acht nemen:
- Individuele opfok: eerst 3 tot 8 levensweken van het kalf
- Groepshuisvesting: vanaf 4e levensweek tot maximaal eerste 3 maanden
- Daarna overplaatsing naar jongveestal
Uiteraard zijn bovenstaande aanbevelingen niet algemeen geldend, maar afhankelijk van de situatie op het bedrijf en de toestand en gezondheid van uw kalveren.
Tekst: VDK Products