LTO: trendbreuk lastenverlichting vasthouden

„Als dit de lijn blijft voor komende jaren, krijgen ondernemers een beter toekomstperspectief en daar zitten vooral jongeren om verlegen”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.
De LTO wil een forse financiële impuls voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en pleit ook voor nieuw, krachtig beleid op het terrein van groene energie en asbestverwijdering.
Daadkracht
Het kabinet zet vaart achter een verder economisch herstel en moet volgens Maat nu wel doorpakken. Lastenverlichting staat bij LTO voorop. „De verlaging van de arbeidskosten is een goede stap, maar er is meer nodig stelt Maat „Gezien het herstel van de nationale economie en de huidige tegenwind in meerdere agrarische sectoren moet het kabinet nu daadkracht tonen en met maatregelen komen om agrarische ondernemers door een economisch dal heen te helpen. Het kán nu en dan moet het ook gebeuren.”
De LTO stelt dat de lasten voor boeren en tuinders de afgelopen jaren meer gestegen is dan in omringende landen. Voorbeelden zijn de belasting op brandstoffen (rode diesel), de hogere assurantiebelasting (21 procent) en de hogere keuringskosten (extra 10 miljoen euro retributie NVWA).
Maat vindt dat de overheid het rode dieselnadeel van 75 miljoen euro moet compenseren en 50 miljoen in de NVWA moet investeren, zodat deze beter en doelgerichter kan werken. „Een exportland bij uitstek kan niet zonder een gezaghebbende voedsel- en warenautoriteit.”
Evenwichtiger verdeling marges
De LTO geeft aan dat de Land- en tuinbouw uitblinken in innovatie en steeds duurzamer werken in productieketens die hun verantwoordelijkheid nemen en waarmaken.
Om deze koers te ondersteunen moet het kabinet boer en tuinder helpen om tot een goede opbrengstprijs voor hun producten te komen. Maat: „De dominante gedachte dat door vrije marktwerking voedsel zo goedkoop mogelijk moet zijn, is niet meer van deze tijd. Voedsel verdient een faire prijs.” Wat LTO betreft komt er ruimte om binnen productieketens afspraken te maken over verdere verduurzaming en ook over een evenwichtiger verdeling van marges.
Monovergisting
De agrarische sector heeft de afgesproken reductie van CO2 en broeikasgassen ruimschoots gehaald en is goed voor 42 procent van alle hernieuwbare energie in ons land, stelt de LTO. Op beide fronten is volgens de organisatie nog meer bereikbaar als daar een apart stimulerend (energie)beleid voor boeren en tuinders bij wordt gevoerd. Binnen de SDE+regeling is voor monovergisting apart budget nodig, geeft LTO aan.
Beter beleid asbestsanering
Ook pleit LTO Nederland voor een krachtiger en eenvoudiger beleid om alle asbesthoudende dakbedekkingen te verwijderen. „Er is een nationaal Deltaplan nodig om de asbestdaken te saneren. Met de huidige inspanningen wordt de verbodsjaar (2024) bij lange na niet gehaald”, aldus de LTO.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: LTO
Beeld: Susan Rexwinkel