‘Goed gevulde kolven en geen last van schimmels in snijmaïs’

Melkvee.nl volgt dit groeiseizoen drie melkveehouders bij hun maïsteelt, die met hun maïs van afgelopen jaar in de top 10 terechtkwamen van de Topmaïscompetitie.
Topmaïsfinalist Albert van der Veen uit Bergentheim (OV) is erg te spreken over de stand van de maïs. „Het staat niet vaak zo egaal. De maïs is nog goed groen en er is nog geen besmetting van bladschimmels te zien. Ook de kolven zijn goed gevuld.”, merkt Van der Veen op. De melkveehouder verwacht dat het oogsttijdstip iets later zal uitkomen dan vorig jaar.
Halve meter verschil
Ook Ron Schellekens uit Goirle (NB) is dik tevreden over de maïs. „De meeste planten hebben één goed gevulde kolf.” Bladschimmels heeft de maïs geen last van, maar de ondernemer geeft wel aan dat de onderste 30 centimeter al wat af begint te sterven.
Het grootste deel van de maïs heeft Schellekens beregend en het verschil is duidelijk zichtbaar. De planten op de beregende percelen staan een halve meter hoger dan op percelen waar niet kunstmatig water is toegediend. Schellekens verwacht eind september te kunnen hakselen. Vorig kwam de maïs half oktober van het land.
Meer massa
„Een mooi groen gewas met goede kolven die tot boven toe gevuld zijn”, vertelt Henk Withaar uit Punthorst (OV) over zijn snijmaïs. „Het gewas heeft duidelijk meer massa dan vorig jaar", stelt de veehouder.
Hij verwacht dan ook dat de maïs dit jaar iets meer tijd nodig heeft om het optimale drogestofgehalte (rond 34-35 procent) te halen. „De maïs moet zeker nog wel een maand staan", denkt Withaar.