Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Melkvee Praktijk logo
  • Home
  • Ruwvoerteelt
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Jongvee
  • Overig
Melkvee PraktijkJongveeVoedingMelk voor kalveren aanzuren met citroenzuur?

Melk voor kalveren aanzuren met citroenzuur?

Een veehouder uit Drenthe vraagt zich af of het loont om melk voor de kalveren aan te zuren met citroenzuur. Hij wil graag weten wat de ervaringen zijn van collega-veehouders.

De laatste tijd voeren steeds meer melkveehouders weer kalvermelk gebaseerd op mager melkpoeder. Om mager melkpoeder optimaal te benutten, moet het eerst stremmen in de lebmaag. Daarvoor moet de zuurtegraad in de lebmaag voldoende laag zijn. Daarnaast zou het een goede stimulator zijn om slechte bacteriën in het darmstelsel te doden.

Het aanzuren van melk zou ook de omgevingsbacteriën minder kans geven om te kwaliteit van de melk negatief te beïnvloeden. Dit geldt met name voor kalveren die (onbeperkt) koemelk krijgen en waar de melk langer blijft staan.

Fabrikanten van kalvermelkpoeders adviseren producten op basis van citroenzuur toe te voegen. Anderen adviseren om een theelepel citroenzuur in poedervorm toe te voegen.

De betreffende melkveehouder voert melk op basis van magere melkpoeder. Stierkalveren krijgen volle melk. Hij is benieuwd of andere veehouders ook ervaring hebben met het aanzuren van de melk.

Reageer

Ervaring met het aanzuren van kalvermelk? Zo ja, welk product? Deel de bevindingen door te reageren onder dit artikel.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praktijk
Met de praktische vertaalslag is MelkveePraktijk een aanvulling op de bestaande nieuwsvoorziening op Melkvee.nl. Door middel van artikelen, fotoseries en video’s, krijgen veehouders tips en adviezen voor het dagelijkse management op het boerenbedrijf. De redactie put haar informatie uit een groot netwerk van onderzoekers, specialisten, vakmensen en ervaringen van veehouders. Inhoudelijke reacties op de artikelen, die collega's meer inzicht geven over het onderwerp, worden op prijs gesteld.
Tip de redactie
Heeft u een praktisch probleem dat hier behandeld zou moeten worden, leg het dan voor aan de redactie:
  • +31 (0) 314 - 62 64 38

    redactie@melkvee.nl

Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top