Ruim een derde bedrijven in problemen bij melkprijs onder 30 cent

Het LEI heeft voor dit onderzoek de kritieke melkprijs opgesplitst in een kritieke melkprijs op korte termijn en een kritieke melkprijs op lange termijn.
Kritieke melkprijs gestegen
Van 2009 tot 2013 is de kritieke melkprijs voor zowel de korte als de lange termijn gestegen van respectievelijk 24,39 euro en 37,11 euro naar 30,36 euro en 41,43 euro per 100 kilo melk. Oorzaken zijn de gestegen voerkosten en de investeringen die er de afgelopen jaren zijn gedaan.
Uit het onderzoek naar de kritieke melkprijs blijkt dat bij een melkprijs die op korte termijn onder de 30 cent zakt, 35 procent van de bedrijven in de problemen komt. Wanneer de melkprijs op lange termijn gemiddeld onder de 30 cent blijft, kan dit percentage oplopen tot 85 procent, aldus het LEI.
Neveninkomsten
De korte termijn kritieke melkprijs voor de kleine bedrijven (onder 50 koeien) bedraagt circa 23 eurocent per kilo melk. Voor de bedrijven groter dan 50 koeien ligt de korte termijn kritieke melkprijs op ruim 27 eurocent, ongeacht de bedrijfsgrootte. De kleine bedrijven zijn dus minder kwetsbaar voor melkprijsfluctuaties dan wel wordt gedacht. Dit komt omdat deze bedrijven vaak extra inkomen generen door neveninkomsten.
Schaalvergroting nodig
De langere termijn kritieke melkprijs is het laagst voor grote bedrijven (36 eurocent). Bedrijven tussen de 50 en 150 koeien hebben een kritieke melkprijs van 39 eurocent per kilo melk. Bedrijven onder de 50 melkkoeien komen op een kritieke melkprijs van 44 eurocent.
Het LEI geeft aan dat voor het behoud van de langere termijn rentabiliteit en de continuïteit, schaalvergroting een aan te bevelen strategie is, ook al maakt het bedrijven niet minder kwetsbaar voor korte termijn melkprijsschommelingen.
Klik hier voor meer informatie op de website Agrimatie van LEI Wageningen UR.