Reactie LTO over ophef doodgespoten gras

De Stentor wijdde een artikel aan een oproep van een verontruste natuurliefhebber. Die plaatste namelijk een foto van een doodgespoten perceel op Facebook. „Wat is dit toch voor onzinnig gedoe”, schreef hij. „Eerst grootschalig de boel kapot spuiten met roundup om het vervolgens weer te ploegen en opnieuw in te zaaien met gras. Terwijl het goed gras was... Je ziet het momenteel echt overal in Overijssel. Pal naast sloten, weteringen, natuurgebieden. Nog even snel die kankerverwekkende zooi lozen voordat het wordt verboden?”
Tegenstrijdigheid
Dirk Bruins kan zich goed voorstellen dat het beeld van doodgespoten gras niet past bij het gevoel van voorjaar, met sneeuwklokjes, bloesem, lammetjes, koeien in de wei en groen gras. „Als je de achtergrond niet kent, is het inderdaad een rare tegenstrijdigheid; dood gewas in een periode van nieuw leven.”
Hij legt uit dat het doodspuiten van het vanggewas of een oude slechte grasmat nodig is en juist de benutting van voedingsstoffen uit plantenresten verhoogt. „Het zorgt ervoor dat de plant gelijk kan verteren zodra deze wordt omgeploegd. Zou ik het gewas groen onderploegen, dan zou het eerst nog moeten afsterven voordat het kan verteren. En dat is een heel langdurig proces. Doordat dat proces veel trager verloopt, komen de voedingsstoffen niet tijdig vrij voor het nieuwe jonge gewas.”
Ook bespaart doodspuiten volgens Bruins het aantal bewerkingen, voordat de grond geploegd wordt en beperkt het de onkruidbestrijding op een later stadium van de groei van het nieuwe gewas.
Communiceren
De LTO-bestuurder geeft aan dat deze berichtgeving maar weer bevestigd hoe belangrijk communicatie is, als iets niet is wat het lijkt. Bruins: „Communiceren dus, want als melkveehouder voel ik me aangesproken door dit soort berichtgevingen. Want juist de zorg voor en het omgaan met groeien, bloeien, leven en gezond houden van dier en gewas is mijn dagelijks werk en bron van inkomsten. Een gewas doodspuiten in het voorjaar doe ik dus niet voor de lol, voor de kosten of om restjes roundup op te maken.”
Lees hier de blog van Dirk Bruins.