Jodiumtekort in biologische melk risico voor Britse ongeboren baby

Onderzoekers aan de Universiteit Reading, Groot Brittannië, tonen aan dat in biologische en UHT melk - melk kortstondig verhit op zeer hoge temperaturen- 30 procent minder jodium zit dan in gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk.
Tekort opvangen
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat tot 70 procent van de tieners in Groot Brittannië een jodiumtekort hebben. Jodium wordt in Groot Brittannië toegevoegd aan melk om tekorten in het voedsel van burgers te voorkomen. De onderzoekers adviseren zwangere vrouwen om de jodiuminname met 47 tot 93 procent te verhogen. In Nederland is jodium niet toegevoegd aan melk maar aan zout, met name voor gebruik in brood. Daarom zal het probleem met jodiumtekort in biologische melk in Nederland minder gevolgen hebben.
De reden dat Groot Brittannië jodium in melk aanbiedt is geheel toevallig tot stand gekomen. In de jaren ’40 van de vorige eeuw begonnen boeren met het voeren van jodiumsupplementen aan melkvee. Na de oorlog groeide de vraag naar melkproducten. Daarom is vastgehouden aan de toevoeging van jodium aan conventionele melk.
Hersenafwijking
Jodium is een belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van de hersenen bij baby’s. Zowel tijdens de zwangerschap als bij zuigelingen kan een tekort aan jodium in het voedsel van de moeder, grote gevolgen hebben voor het kind. Zo is de kans op hersenafwijkingen groter.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief