Forse subsidie voor NIRS-mestanalyse

Overijssels gedeputeerde Eddie van Hijum overhandigde de cheque onlangs tijdens een werkbezoek aan Veenhuis Machines. Het bedrijf werkt samen met B&N Proscan uit Brabant al 2,5 jaar aan de ontwikkeling van NIRS, (Nabij Infrarood Spectografie), wat moet leiden tot een nauwkeuriger mestanalyse. Ook maakt het mestfraude moeilijker.
Proef
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet eind november de Tweede Kamer in een brief over fraude met de Meststoffenwet al weten dat er dit jaar een proef komt met dit NIRS-systeem. Dijksma wil eerst zeker weten dat het nieuwe systeem betrouwbare meetresultaten oplevert en zal daarna zo nodig de bestaande regels aanpassen.
Infrarood
Bij NIRS wordt, op basis van een Duitse techniek, infrarood licht door de mest gestuurd als die in de tank wordt gepompt. Elke seconde wordt een exacte analyse van de hoeveelheid stikstof, kalium, fosfaat en droge stof gemaakt. Zodra de tank vol is, weet de veehouder of loonwerker precies wat er wordt afgevoerd van een veehouderij. De (ontvangende) akkerbouwer weet precies wat hij krijgt. Directeur Walter Veenhuis sprak eerder de verwachting uit dat dit 10 tot 15 procent meer mestplaatsingsruimte kan opleveren.
Fraudegevoelig
In het huidige systeem worden er (verplicht) handmatig vijf monsters van een lading mest van 13 ton genomen. Dat is onnauwkeurig, bijvoorbeeld als mest niet homogeen is, en fraudegevoelig. Bovendien is de uitslag dan pas dagen later bekend, veel te laat om bij het uitrijden van de mest al rekening mee te kunnen houden.
Het nieuwe systeem gaat straks tussen de 50.000 en 60.000 euro per stuk kosten, zo zei Veenhuis afgelopen najaar bij een eerste praktijkdemonstratie voor Sallandse boeren in Heeten. „Het zal voor een boer alleen te duur zijn, maar voor een groep samenwerkende boeren misschien niet.” Hij hoopt dat het eind dit jaar officieel toegestaan wordt.
Interessante markt
Het systeem betekent voor het Raalter bedrijf een interessante toekomstige markt. „Dit wordt, naast mestbewerking, een van onze belangrijkste technieken. In Nederland heb je alleen al 1100 voertuigen voor transport en uitrijden van mest. En ook in België en Duitsland komt registratie van mest steeds meer op gang.”
John Deere
De Sallands-Brabantse combinatie krijgt overigens concurrentie van John Deere. Deze fabrikant van landbouwmachines is met een soortgelijk systeem bezig, Organic Nutrient Management Manure Sensing.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen