Melkunie maakt melk langer houdbaar

Melkunie introduceerde afgelopen week melk, die na het openen van het pak niet de gebruikelijke 3 maar 7 dagen vers blijft. De melk is bewerkt waarbij bacteriën die de melk zuur maken er uit zijn gehaald.
Volgens zuivelcoöperatie Arla Foods verdwijnen jaarlijks miljoenen liters melk onnodig in de gootsteen, omdat de melk in korte tijd zuur wordt. Alles bij elkaar opgeteld gaat het in Nederland jaarlijks om 70 miljoen liter.
Vullijnen vernieuwd
Om de betreffende bacteriën uit de melk te halen, heeft Arla het melkfilter in de fabriek in Nijkerk aangepast en zijn de vullijnen vernieuwd. Er hangen speciale melktanks met extra gezuiverde lucht erin. De machine vult 14.000 literpakken per uur. Ze worden extra ontsmet met een vleugje waterstofperoxide. Daarna worden de pakken met warme lucht droog geblazen en smelt de machine de kunststof sluiting aan elkaar.