Opsplitsing jongvee leidt tot ammoniakwinst

Voor melkkoeien gelden erkende huisvestingsmaatregelen voor het verminderen van ammoniakemissie. Dat geldt nog niet voor jongvee. De Proeftuin wil deze maatregelen ook voor deze diergroep invoeren met een formele emissiefactor.
Veehouders gebruiken verschillende huisvestingssystemen om vrouwelijk jongvee te houden. De groep dieren tot 1 jaar ligt doorgaans in strohokken of ligboxplaatsen met een breedte tussen 75 en 85 cm. Vanaf 1 jaar is een boxbreedte van 90 tot 105 cm gebruikelijk. Deze maatvoering is vergelijkbaar met die van melkkoeien.
Lagere emissiefactor
Jongvee kent een lagere emissiefactor voor ammoniak dan melkvee, onder andere omdat het nog geen hoogproductieve dieren betreft. Met de opsplitsing van 0-1 en 1-2 jaar denkt de Proeftuin aantoonbaar te kunnen maken dat deze groepen jongvee een verschillende mate van ammoniak uitstoten.
Deze visie is voorgelegd aan de Commissie van Deskundigen van de Provincie Overijssel. Zij adviseren om vergunningsverleners en handhavers in dit voorstel te betrekken. De Proeftuin zet vervolgstappen om de emissiefactor in het beleid op te nemen. Voor de berekening gebruikt de Overijsselse organisatie het onderzoeksmodel van Van Bruggen et al. 2013.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Verantwoorde Veehouderij