Maïs bij akkerbouwer: wederzijds voordeel

Dit meldt het praktijknetwerk ‘Samen Sterk’, een initiatief van DLV, LTO-Noord en CAH-Dronten. Het praktijknetwerk heeft als doel om de mogelijkheden te onderzoeken voor optimale samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers en om de mineralenkringloop te verbeteren.
Demovelden
Het praktijknetwerk heeft maïsdemovelden aangelegd, waarbij is gekeken naar de invloed van fosfaatkunstmest en de toepassing van iSeed-coating bij volveldse bemesting en rijenbemesting. Bij de oogst is de opbrengst per hectare gewogen en zijn per demoveld de voederwaarden geanalyseerd.
Volgens het praktijknetwerk is de hoogste snijmaïsopbrengst in KVEM per hectare, verkregen met toediening van een kunstmestfosfaat. De onderzoekers geven aan dat melkveehouders met een derogatie-aanvraag daarom de snijmaïsteelt beter kunnen uitbesteden aan een akkerbouwer. Door het telen van snijmaïs kunnen akkerbouwers een ruimere gewasrotatie realiseren.
Derogatiebedrijven die zelf maïs blijven telen kunnen de meeste opbrengst behalen door de drijfmest in de rij toe te dienen. Volgens het praktijknetwerk komt maïs met I-seed coating hierbij het beste naar voren.
Gesloten mineralensysteem
In het netwerk 'Samen Sterk' staat het streven naar een gesloten mineralensysteem voor meerdere bedrijven centraal. De resultaten van de demovelden zijn ook gerelateerd aan de effecten op de KringloopWijzer. Daarvoor is gekeken naar de stikstof (N) en fosfaat (P) benutting. De beste benutting van beide mineralen wordt bereikt door gebruik te maken van rijenbemesting en maïs met Iseed coating (18 procent betere N-benutting en 21 procent betere P-benutting)
Vanggewas in relatie met aaltjes
Bij de teelt van snijmaïs in rotatie met akkerbouwgewassen, is het belangrijk om te weten welke groenbemester het beste geteeld kan worden. Groenbemesters kunnen namelijk aaltjes-vermeerderend werken. In de demo zijn Italiaans Raaigras en Rietzwenkgras tegelijkertijd met de maïs ingezaaid om zo te onderzoeken welk vanggewas het best gebruikt kan worden in relatie tot de aaltjesproblematiek en het behoud van stikstof in de bodem.
Italiaans Raaigras werk positief op het ‘vangen’ van stikstof en het verbeteren van het organische stofgehalte in de bodem. Volgens het aaltjesschema 2014 van PPO werkt Italiaans Raaigras echter aaltjes vermeerderend, wat problemen kan opleveren als een akkerbouwer het opvolgende jaar aardappelen op dit perceel wil telen. Bij rietzwenkgras is het effect op aaltjes nog niet bekend, aangezien de laatste monsters volgend jaar gestoken worden. In het voorjaar van 2015 is meer bekend over de uitkomsten van de groenbemestersproeven.
Drie bedrijven
Bij het praktijknetwerk ‘Samen Sterk’ zijn drie bedrijven betrokken: twee melkveehouders en een gemengd bedrijf van akkerbouw en pluimvee uit de Veenkoloniën. DLV begeleidt het praktijknetwerk, waarin ook LTO Noord en CAH Dronten participeren.