‘Afspraak weidegang lang niet gehaald’

„Nu staat 65 procent van de koeien nog maar buiten, drie jaar geleden was dat nog 72 procent, blijkt uit het rapport van Alterra. Voor de koeien, het milieu en het landschap een zorgelijke zaak.”, aldus Mileudefensie. „Uit het rapport blijkt dat er dit jaar 16.000 koeien extra in Nederland die nooit buiten komen. Tussen 2015 en 2020 gaat het aantal koeien in de wei jaarlijks afnemen.
Doel niet gehaald
Het rapport van Alterra is een reactie op de jaarcijfers van het Convenant Weidegang. Dit convenant is een afspraak van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties en heeft als doel koeien zoveel als mogelijk weidegang te bieden en weidegang voor tenminste 73 procent van de melkveebedrijven te behouden. Volgens Milieudefensie blijkt uit het rapport van Alterra dat er ieder jaar meer koeien op stal staan en het convenant daarmee haar eigen doel niet haalt.
„Koeien die altijd op stal staan, hebben een slechtere gezondheid dan koeien die in de wei grazen. Zij hebben een verhoogd risico op ernstige klauwontstekingen en doorligplekken en worden sneller ziek”, zo zegt Jacomijn Pluimers, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie.
Meer megastallen
„Door het verdwijnen van het Europese melkquotum op 1 april 2015, gaat de melkveestapel groeien en komen er meer megastallen voor koeien. Hoe groter de stal hoe kleiner de kans dat koeien nog buiten komen”, aldus Pluimers.
Om de koe in de wei te houden, voert Milieudefensie actie en verzamelt handtekeningen tijdens de presentatie van het rapport van Alterra. De actie is onderdeel van de Wij willen wei-campagne. 97 procent van de Nederlanders wil koeien in de wei houden, blijkt uit een peiling van TNS NIPO.
Verrommeling
„De koe is nu nog een vast onderdeel van het Nederlandse landschap. Doordat er steeds minder koeien buiten komen, verandert het landschap. Door toename van de melkproductie daalt de prijs, zo bleek afgelopen week uit het nieuws. De reactie daarop is veelal schaalvergroting”, stelt Milieudefensie.
„Bij schaalvergroting daalt het aantal melkveebedrijven en worden de overblijvende bedrijven steeds groter. De grote mest en voersilo’s die daar bij horen, vallen nog sterker op in het landschap. Kleine bedrijven stoppen. Als gevolg hiervan komt in 2030 in Nederland zeker 15 miljoen vierkante meter aan stallen leeg te staan, wat bijdraagt aan een verdere verrommeling van het platteland”, aldus Milieudefensie.
Klik hier voor het rapport: ‘Impact groei melkveehouderij opweidegang en landschap.’