‘Najaarskuilen 2014 geschikt voor melkvee'

Het ruw eiwitgehalte van de najaarkuilen ligt lager in vergelijking met andere jaren. De kwaliteit van de laatste, meest recente snedes zullen naar verwachting wat minder gunstig uitpakken.
Droger
Wat daarnaast opvalt is dat de kuilen iets droger zijn dan de voorgaande jaren. Volgens BLGG heeft dat geleid tot een hoger suikergehalte in de kuil doordat er minder suikers omgezet zijn in melkzuur tijdens de conservering.
Ook merkt BLGG op dat het fosforgehalte in de najaarskuilen niet veel hoger is dan de andere jaren. Bij de voorjaars- en de zomerkuilen is dit wel het geval. In het najaar is de mineralisatie doorgaans altijd intensiever, waardoor najaarskuilen gemiddeld genomen al meer RE en fosfor bevatten.
Lager onbestendig eiwit
Wat betreft de pensvertering lijken de najaarskuilen dit jaar gemiddeld genomen veel op de zomerkuilen, zo geeft het laboratorium aan. „Dit maakt dat deze kuilen ook prima ruwvoer is zowel melkvee als overige dieren. Door het hoger drogestofgehalte ligt het aandeel onbestendig eiwit wat lager. Doorgaans bevatten najaarskuilen veel onbestendig eiwit doordat ze vaak door de omstandigheden wat natter ingekuild worden.”