Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
Heemskerk Dairy logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Heemskerk Dairy
  • Contact
Heemskerk DairyVoerRuwvoerZorg dat 'stress-mais' geen 'stress-voer' wordt

'Stress-mais' gevoeliger voor schimmels

Zorg dat 'stress-mais' geen 'stress-voer' wordt

Door hoge temperaturen en aanhoudende droogte kampen veel maispercelen met stress. De weerstand van de plant staat onder druk waardoor deze gevoeliger is voor schimmels. Hierdoor neemt de kans op mycotoxinen toe met alle nadelige gevolgen.

Na een koele en droge start is het maisseizoen op de meeste plekken goed op gang gekomen. Toch beginnen de hoge temperaturen en droogte zijn tol te eisen. Krullende bladeren zijn de eerste tekenen van stress, waar veel maispercelen nu mee kampen. Ook bij planten zet stress de weerstand onder druk, wat de plant gevoeliger maakt voor schimmels.

Schimmels in de plant kunnen niet alleen schimmelziekten veroorzaken, maar ook giftige stoffen produceren: mycotoxinen. Met name de Fusariumschimmel die zich ontwikkelt op de levende plant, kan de mycotoxinen DON en ZEA produceren. Beiden hebben een negatieve invloed op de productie, afweer, gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee (zie tabel 1). Daarnaast kunnen schimmels en mycotoxinen de vertering van de mais in de pens verminderen wat kan leiden tot pensverzuring. Niet alleen op het veld, maar ook tijdens de opslag kunnen schimmels zich ontwikkelen en mycotoxinen produceren.

MycotoxineSchimmelEffect op diergezondheid
AflatoxineAspergillusLeveraandoeningen
FumonisineFusariumLong- en leverproblemen
TrichothecenenFusariumVerzwakte afweer, darmstoornissen, verandering bloedcellen, zucht
Zearalenon (ZEA)FusariumVruchtbaarheidsproblemen
Tabel 1. Mycotoxinen die voorkomen in mais en het effect daarvan op de diergezondheid

Meer schimmels en gisten door biotische stress

De extreme temperaturen en de droogte hebben op percelen gezorgd voor stress bij de plant, waardoor er meer schimmels en gisten op het gewas aanwezig zullen zijn. Dit betekent dat de kuil tijdens het openen en in de voerfase meer kans heeft om te broeien. Daarom is het belangrijk een inkuiltoevoegmiddel in te zetten dat de conservering stuurt en broei remt. Tasty Silage Maize bevat beide eigenschappen.

Juiste inkuilmoment

Goede kwaliteit ruwvoer begint op het land, maar valt of staat met het maken van een goede kuil. De grootste uitdaging is om in- en uitkuilverliezen tot een minimum te beperken. Dit begint bij het juiste inkuilmoment. Hou de rijpheid van de korrel goed in de gaten. Wacht bij een hoge schimmeldruk en afgestorven planten niet op het 'black layer' stadium, waarbij de korrel volledig rijp is.

Droge mais broeigevoelig

Een maiskuil moet goed worden vastgereden en direct worden afgesloten. Hierdoor verdwijnt het zuurstof uit de kuil en kan de conservering starten. Droge mais laat zich moeilijker aandrukken, waardoor meer lucht in de kuil achterblijft. Dit bevordert de kans op broei. Broei zorgt voor afbraak van waardevolle voedingsstoffen en een verminderde opname. Door de vorming van azijnzuur remt Tasty Silage Maize de schimmel- en broeivorming.

Tasty Silage Maize met homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën. Zorgt voor een snelle daling van pH en remt schimmels en gisten waardoor minimale inkuilverliezen.
Tasty Silage Maize met homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën. Zorgt voor een snelle daling van pH en remt schimmels en gisten waardoor minimale inkuilverliezen.

Homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën

Tasty Silage Maize bevat homo- en heterofermentatieve melkzuurbacteriën. De eerste groep melkzuurbacteriën zetten suikers om in melkzuur waardoor de pH snel draait en de inkuilverliezen minimaal zijn. De heterofermentatieve bacteriën worden actief nadat de kuil geconserveerd is. Zij zorgen voor behoud van stabiliteit door vorming van azijnzuur, wat belangrijk is om de groei van schimmels en gisten te remmen. Naast broeiremming zorgen de heterofermentatieve bacteriën ook voor de vorming van 1,2 popaandiol, voor de koe een glucogene energiebron.

Behoud van voederwaarde en smakelijkheid

Een snelle conservering zorgt voor minimale voederwaarde verliezen. Doordat de conservering gestuurd wordt en ongewenste micro-organismen geen kans krijgen zich te ontwikkelen, wordt er gemiddeld 50% minder inkuilverliezen gerealiseerd. Dit maakt ook dat de smakelijkheid van het product zeer goed is.

Heeft u advies nodig? Laat het ons weten. Onze rundveespecialistenhelpen u graag.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Heemskerk Dairy
Heemskerk Dairy is een echt familiebedrijf. Al meer dan 50 jaar is ons motto 'Serving the dairy farmer...'. Dat is waar een team van ruim 100 medewerkers dagelijks voor staat. Dit geldt voor zowel de rundveespecialist die uw bedrijf bezoekt tot de magazijnmedewerker die ervoor zorgt dat het juiste product op tijd bij u wordt afgeleverd. Allemaal hebben zij hetzelfde doel: melkveehouders ondersteunen in een efficiënte en gezonde bedrijfsvoering.
Lees verder
  • Stierenkaart Zomer 2025
  • Fokkerij
  • Voeding
  • Verzorging
  • Gewassen
  • Benodigdheden
  • Geiterij
Contact
  • Ingenieursbureau Heemskerk

    Support Team

    013 - 505 16 58

    info@heemskerk-dairy.com

Social Media
  • heemskerk-dairy.com
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top