BLGG: zetmeel niet eerder zo hoog

Dit meldt BLGG Agroxpertus na aanleiding van de eerste 1400 maïskuilen van dit jaar, waarvan de uitslagen bekend zijn.
Volgens productmanager Gerard Abbink van BLGG, is de VEM wel eens eerder zo hoog geweest maar niet in combinatie met het hoge zetmeelgehalte. „Andere jaren zie je bij de eerste uitslagen nog wel eens maïs wat te vroeg is gehakseld, waarbij de plant nog groen was en de kolf nog niet helemaal afgerijpt. De hoge VEM ging dan vaak gepaard met een lager zetmeelgehalte.”
Warm en vochtig
„Dit jaar zag je ook veel groene planten tijdens het hakselen, maar de kolf was wel goed rijp”, zo zegt Abbink. De productmanager geeft aan dat dit komt door de ideale groeiomstandigheden van dit jaar. „Het was warm en voldoende vochtig. Daardoor kwamen er ook veel nutriënten vanuit het bodemleven vrij. Tijdens het afrijpen kreeg de plant nog stikstof vanuit de bodem waardoor die lang groen bleef.”
Het drogestof-gehalte van de eerste kuilen is vergelijkbaar met de drogestof van alle maïskuilen die in 2013 zijn bemonsterd. Abbink verwacht dat dit nog wel wat hoger zal uitvallen, omdat later geoogste maïs nog niet met dit gemiddelde zijn meegenomen en vaak een hoger drogestof hebben.
Pensverzuring
Door de hoge verteerbaarheid van de maïs is het oppassen voor pensverzuring. „In het begin is het zetmeel in de maïs nog wat bestendiger, maar naar mate het winterseizoen vordert komt het zetmeel makkelijker vrij in de pens. In combinatie met de over het algemeen snelle voorjaarkuilen kan dit voor een te snel verteerbaar rantsoen zorgen”, aldus Abbink.
