Diagnose fosforgebrek vaak onterecht

Volgens Abbink zijn voor de gezondheid van melkkoeien tal van macro- en sporenelementen belangrijk. „Van fosfor is bekend dat er via ruwvoer en krachtvoer minder binnenkomt bij koeien. Niet gek dus dat veel veehouders actuele gezondheidsproblemen koppelen aan dit gegeven. Dat is echter niet bij voorbaat terecht”, zegt Abbink.
Calcium-fosforbalans
De productmanager bij BLGG geeft het advies om goed naar de calcium-fosforbalans te kijken. „Vaak wordt een verhouding van 1,7 calcium op 1 fosfor aangehouden. Als er veel fosfor in de kuilen zit, moet er dus meer calcium bij worden gevoerd.” Fosfor zit vooral in eiwitrijke kuilen, calcium vooral in structuurrijke kuilen. Abbink geeft aan dat de kuilen dit jaar duidelijk meer fosfor bevatten en minder calcium. „Er moet daarom dus anders gestuurd worden met het calciumaanbod.”
Fosforgebrek en calciumgebrek geven soms vergelijkbare verschijnselen bij melkvee . Op rantsoenniveau blijkt echt vaak dat fosfor nog steeds ruim aanwezig is en worden de problemen nogal eens veroorzaakt door een tekort aan calcium, ziet Gerard Abbink.
Begin lactatie
Ook Ant Koopmans, onderzoeker rundvee bij Schothorst Feed Research, ziet ook dat soms al snel de diagnose ‘fosfortekort’ wordt gesteld. „Inderdaad neemt het fosforgehalte af in zowel het ruw- als krachtvoer.”
Wat exact de minimum dosering is die langjarig aan melkvee kan worden verstrekt ,zonder dat het problemen oplevert voor de gezondheid, is volgens haar nog niet helemaal duidelijk. „Dit moet verder onderzocht worden. Wanneer langjarig een laag fosforgehalte gevoerd wordt, lijkt het risico op een tekort aan fosfor vooral in het begin van de lactatie te kunnen optreden. Dit kan gevolgen hebben voor de energiestatus van dieren. Het is dan ook verstandig om in dat geval in de eerste 60 dagen van de lactatie ruim fosfor te voeren”, aldus Koopmans