'Meer belangstelling naar doorzaaien klaver'

Volgens Jos Deckers van Plantum is het doorzaaien van klaver in bestaand grasland niet gangbaar. In het buitenland wordt frequenter doorgezaaid of bijgezaaid met klaver. Plantum geeft de volgende redenen aan waarom doorzaaien van klaver in bestaande graspercelen steeds aantrekkelijker wordt:
• De mestwetgeving gaat steeds meer knellen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor klaver als stikstof-leverancier.
• Om een hogere melkproductie uit gras te bereiken zal er ook in de nazomer en herfst volop smakelijk gras moeten zijn. Gras/klaver geeft een hogere productie in de zomer en het najaar en gras/klaver krijgt minder kroonroest.
Zaaien tussen mei en augustus
Plantum adviseert klaver te zaaien in een korte graszode en niet dieper dan 0,5 centimeter „Zaai bij voorkeur van mei tot en met augustus in verband met de gevoeligheid voor nachtvorst in een jong stadium. Met een doorzaaimachine kan het klaverzaad het beste op de juiste diepte worden gelegd. Klaverzaad bijzaaien met een wiedeg-combinatie komt in de praktijk ook voor. Het klaverzaad moet dan wel goed contact maken met de bodem”, aldus Deckers.
Plantum adviseert klaver te zaaien in een korte graszode en niet dieper dan 0,5 centimeter „Zaai bij voorkeur van mei tot en met augustus in verband met de gevoeligheid voor nachtvorst in een jong stadium. Met een doorzaaimachine kan het klaverzaad het beste op de juiste diepte worden gelegd. Klaverzaad bijzaaien met een wiedeg-combinatie komt in de praktijk ook voor. Het klaverzaad moet dan wel goed contact maken met de bodem”, aldus Deckers.
Het advies is om bij het doorzaaien van klaver de oude grasmat kort te houden, zodat klaver voldoende licht krijgt. Witte klaver (5 kilo per hectare) kan gebruikt worden voor zowel maai- als weidepercelen, rode klaver (7 kilo per hectare) alleen voor maaipercelen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Jos Deckers
Beeld: Agrio archief