Robotbezoek daalt minimaal bij weiden

Bij dit onderzoek lieten 200 veehouders hun koeien grazen. De studie analyseerde het effect van de invoering van beweiding op het aantal melkingen en het bezoekgedrag van koeien aan de melkrobot. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de maand voorafgaand aan de start van het beweiden waarbij de koeien nog binnen stonden, de maand waarin het weiden werd ingevoerd en de maand daarna.
Volgens het bedrijf werden deze minimale veranderingen veroorzaakt door veranderingen in de afstand tussen de robot en de wei en het veranderende rantsoen.
Aantal weigeringen
Ook het aantal weigeringen, een graadmeter van een goed ‘bezoekgedrag’ aan de melkrobot, daalde van gemiddeld 3.4 naar 2.7 weigeringen per koe per dag. Volgens de robotleverancier waren de koeien nog steeds gemotiveerd om naar de melkrobot te gaan en werden er nog steeds goede resultaten behaald, ondanks dat de invoering van beweiding het bezoekgedrag naar de melkrobot beïnvloedde.
Uit het onderzoek blijkt veehouders kiezen voor beweiding om het voederwaarde van het vers gras optimaal te benutten, waarbij de hoeveelheid krachtvoer kan worden verlaagd. De hoeveelheid krachtvoer per 100 kilo melk ging naar beneden van 21 naar 20 kilo. Lely berekend voor een melkveebedrijf met 2000 kg melk per robot per dag, een besparing van 20 kg per dag, wat neerkomt op een besparing van ongeveer vijf euro per dag.
Hogere productie en minder krachtvoer
Het veranderende bezoekgedrag van de koeien resulteerde ook in een iets hoger percentage restvoer in de robot. Het onderzoek laat een lichte daling zien in de hoeveelheid krachtvoer per 100 kg melk, en tegelijk een lichte stijging in het percentage restvoer en het aantal kg melk per koe. Hieruit concludeert Lely dat met een iets hogere productie en minder krachtvoer het verse gras optimaal benut wordt.