LTO: 'Voorstel Dijksma te vergaand'

De landbouworganisatie doet deze uitspraak na aanleiding van het voorstel van van staatsecretaris Dijksma om provincies en gemeenten de mogelijkheid te geven om grenzen te stellen aan het aantal dieren.
Volgens LTO-bestuurder Siem Jan Schenk staat de volksgezondheid ook voor hun voorop, net zoals voor gemeenten en provincies. De LTO-bestuurder is van mening dat ingrijpen in het aantal dieren in de veehouderij in een gebied en per bedrijf alleen kan als - op basis van wetenschappelijk onderzoek - is onderbouwd, dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsrisico’s en de veebezetting.
Andere doelen
Het kan volgens Schenk niet zo zijn dat op basis van klachten van bewoners en vermoedens van betrokkenen een veedicht gebied wordt aangewezen. „Als een overheid maatregelen overweegt, mag je eisen dat dit gebeurt op basis van feiten en concrete aanwijzingen. De eisen aan die onderbouwing zijn in het voorstel vaag en onduidelijk. Daarmee bestaat het risico dat de wet voor andere doelen wordt gebruikt dan voor de volksgezondheid, aldus Schenk.
Daarnaast wijst hij er op dat de wet alleen geschikt is om de huidige situatie te bevriezen en dat verbetert de volksgezondheid niet: “Daar is juist dynamiek voor nodig, nieuwe en betere stallen, nieuwe technologie. Dit wetsvoorstel belemmert die dynamiek.”
Kennisplatform Veehouderij en Gezondheid
Er wordt gewerkt aan de oprichting van het Kennisplatform Veehouderij en Gezondheid om tot een onafhankelijke beoordeling van beschikbare informatie te komen. Daar zijn naast LTO de ministeries van VWS en EZ, de provincies (IPO) en de gezamenlijke gemeenten (VNG) bij betrokken. Door het wegvallen van de productschappen is de financiering van de kant van het bedrijfsleven nog niet rond.