Bagger in de boxen

Tijdens het onderzoekt wil het praktijknetwerk antwoord krijgen op een aantal vragen; hoe droog het product moet wezen, moet er structuur (bijvoorbeeld riet) aan worden toegevoegd, zitten er schadelijke stoffen in, is het een prima ligbed voor de koeien en als laatste vraag of het niet gaat stuiven.
Op dit moment wordt bagger gedroogd die over een maand in de boxen wordt gestrooid. Het praktijknetwerk doet verslag van de voortgang.
Ammoniakuitstoot terugdringen
Een tweede toepassing is het gebruik van bagger in de vrijloopstal. In de vrijloopstal is de uitstoot van ammoniak een belangrijk item. Er zijn volgens het netwerk geluiden dat bagger, met een lage PH, deze uitstoot sterk kan terugdringen. Hiermee zou bagger een prima alternatief zijn als bodem voor de vrijloopstal. In samenwerking met WUR wordt een proefopzet uitgewerkt bij één van de vrijloopstallen in West Nederland.
Het praktijknetwerk probeert versneld een grote hoeveelheid gedroogde bagger te pakken te krijgen, zodat een vak van de vrijloopstal kan worden gevuld. Afhankelijk van de bevindingen in de ligboxen wordt er materiaal aan de bagger toegevoegd, bijvoorbeeld stro, natuurgras, riet, en dergelijke

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Trekkerweb