'Vers-grasmonster bepaalt inkuilmoment'

De topkuilfinalisten van 2012 en 2013 hebben de eerste snee achter de rug. Dit keer geeft Daan Langeveldt aan welke keuzes hij heeft gemaakt bij het inkuilen van de eerste snee.
Onvoldoende benutbaar eiwit
Langeveldt heeft op 5 mei 42 hectare gras geoogst. 1,5 week daarvoor heeft hij een vers gras monster laten nemen. „Het ruw eiwitgehalte lag hoog met 250 gram per kilo drogestof en er was volgens de analyse nog onvoldoende nitraatstikstof omgezet naar benutbaar eiwit voor de koe. Daarom heb ik besloten nog even te wachten met maaien”, verklaart hij.
Het gras is vrijdag 2 mei gemaaid en vervolgens heeft de veehouder het drie keer geschud, omdat de zon zich te weinig liet zien. Zondags begon het gras toch stevig te drogen waardoor hij het ’s middags al bij elkaar geharkt. Maandagochtend zes uur heeft de loonwerker het gras vervolgens gehakseld.
Moeilijker aan te rijden
De Groesbeekse melkveehouder schat de opbrengst per hectare tussen de 4300 en 4800 kilo drogestof. Het percentage drogestof verwacht hij rond de 40 procent. Dit is ook het percentage waar hij naar streeft. „Wanneer het gras droger wordt is het moeilijker aan te rijden. Nattere kuil geeft weer eerder problemen met de gezondheid van de koeien doordat het product sneller verteerbaar is voor de koe.”
Hij kiest er bewust voor om te hakselen. „De kuil is beter aan te rijden en wanneer er toch een natte groene vlok meegaat dan wordt die beter verdeeld in de kuil. Bij een snijwagen vind je die vlok eerder terug.
Geen inkuilmiddel
Er is geen gebruik gemaakt van een inkuilmiddel bij de eerste snee. „Als de omstandigheden goed zijn dan is het inkuilmiddel weggegooid geld”, is Langeveldt van mening. „In de herfst is het meestal wel nodig en dan gebruiken we het wel.”
Vanwege de hoge opbrengst heeft hij ervoor gekozen om de kuil direct op hoogte te maken. Er kan nog een beetje tweede snee bij. Andere jaren kuilde hij de deze snee over de eerste heen, maar zal dit jaar toch in een aparte kuil komen.
Halve meter grond
Langeveldt gooit standaard een halve meter grond op de kuil, ook als er nog bijgekuild moet worden. „We hebben zelf een grote kraan waarmee we de grond er ook zo weer af hebben, als we er overheen willen kuilen.
Geen drijfmest
Voor de tweede snee heeft hij geen drijfmest uitgereden. Dit heeft te maken met de zware bemesting van de eerste snee (ruim 40 kuub per hectare), waardoor er volgens de veehouder nog voldoende nawerking is. Wel is er per hectare 250 kilo kunstmest met 21 procent stikstof uitgereden.