‘Minder zetels landbouw bij waterschappen'

In Provinciale Staten van deze provincies willen onder meer de fracties van PvdA en D66 het aantal geborgde zetels verlagen voordat volgend jaar de nieuwe besturen gekozen worden.
Het liefst willen deze partijen alle geborgde zetels afschaffen. De daarvoor noodzakelijke wetswijziging in Den Haag zal echter te lang duren, zo meldt de nieuwssite ‘Binnenlands Bestuur’.
In Provinciale Staten van Overijssel en Noord-Brabant staan komende maand initiatiefvoorstellen op de agenda. In beide provincies willen de indienende fracties voor respectievelijk twee en drie waterschappen de spelregels veranderen. In Drenthe moet het voorstel nog worden ingediend.
Behalve de inwoners (‘ ingezetenen’) zijn in elk waterschapsbestuur de bedrijfs-, agrarische en natuurbelangen vertegenwoordigd via zogenaamde geborgde zetels, respectievelijk voor de categorieën ‘bedrijfsgebouwd’, ‘onbebouwd’ en ‘natuur’. De bestuurders van deze categorieën worden gekozen via respectievelijk de Kamer van Koophandels, LTO Nederland en het Bosschap. De categorie gebouwd, die huiseigenaren vertegenwoordigde, is bij de verkiezingen van 2008 afgeschaft.
Het aantal geborgde bestuurszetels maakt nu een te groot deel uit van het totaal, zo vinden PvdA en D66. In de twee Overijsselse waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland zijn het er acht van de respectievelijke 23 en 25 zetels. Het dagelijks bestuur bestaat voor de helft uit leden (hoogheemraden) met een geborgde zetel; ‘Daarmee hebben de geborgde zetels een onevenredig grote invloed op het beleid van de waterschappen.’ De Statenfracties vinden dat niet democratisch en wijzen erop dat bijvoorbeeld burgers afgelopen jaren in verhouding meer aan de waterschappen zijn gaan betalen dan boeren.
De waterschappen kwamen recent in het nieuws toen de OESO positief over het Nederlandse waterbeheer rapporteerde. Dit tot grote tevredenheid van minister Melanie Schultz van Haegen die prompt besloot om de waterschappen voorlopig met rust te laten. De kritische Statenfracties zien daarom volledige afschaffing van de geborgde zetels politiek niet als haalbaar.
Tekst: Lauk Bouhuijzen