Verzet tegen toelating genmais BT1507

Dat antwoordde ze op vragen van de Partij voor de Dieren. In het najaar van 2013 toonde de staatssecretaris zich kritisch over de gentechnologische ontwikkelingen in de zaaizaadveredeling.
Duits verzet
Tot nu toe is Monsanto’s genmaïs MON810 het enige genetisch aangepaste landbouwgewas dat in de Europese Unie mag worden geteeld. Dat gebeurt in Spanje en Portugal.
BT1507 zou dus het tweede ras worden, maar ook in Duitsland neemt de oppositie tegen de toelating toe. Volgens het online vakmedium www.agrarheute.de heeft het Duitse ministerie van landbouw van de deelstaat Niedersachsen zich onder de tegenstanders geschaard.
Maiswortelboorder en glyfosinaat
Het Pioneer-maisras BT1507 is een gezamenlijk initiatief van de zaaizaad-en gewasbeschermingsondernemingen Dow Agro en DuPont, waar Pioneer onderdeel van is. Het is resistent tegen de miaswortelboorder en glyfosinaat. In Zuid-Europa is het ras op kleine schaal bij wijze van proef geteeld.
Toename bespuitingen
De Partij voor de Dieren wijst op de gevaren van gewasbeschermingsmiddelen gebaseerd op glyfosinaat, zoals Roundup. Restanten van de werkzame stof zouden embryonale sterfte bij de mens kunnen veroorzaken. Ook werkt het ras eeen toename van bespuitingen in de hand, wat schadelijk is voor insecten.
Noord-Amerika
In Noord-Amerika is het gebruik van genmaïs die niet lijdt onder een bespuiting op glyfosinaat gebaseerde gewasbeschermingsmiddelen gemeengoed geworden. De Europese Unie heeft tot nu toe de teelt geweerd.