‘De koe’ centraal in DWDD University

Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Van de wei tot lekkernij op het bord. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot, aldus de makers van DWDD.
Hardnekkige mythes
Er zijn vier miljoen koeien in Nederland, stellen de programmamakers. ‘Een oer-Hollands dier dat wereldwijd bekend staat om de hoge melkproductie. Met vlees als uniek bijproduct. De mooiste delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht. In zijn college rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes onder het motto: Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees.’
'Kauwen!'
Op de DWDD-site zegt Kranenborg: „Ik wil er alles aan doen om aan te tonen dat als Nederlanders vlees willen leren proeven, ze moeten kauwen en gebit en kaken moeten gebruiken. Dat gebeurt nu veel te weinig. En nog zoiets: zonder vet geen lekker vlees!"
Opnames:
Maandag 2 december om 20.30 uur in de Gashouder in Amsterdam. Kaarten verkrijgbaar via dwdd.nl.
Uitzending op vrijdag 13 december om 20.30 uur bij de VARA op Nederland 3.