NMV: Tunnelvisie Natuurpact

Volgens berekeningen van onderzoeksbureau Ecorys zal dit 40.000 extra arbeidsplaatsen opleveren, mede omdat er extra ontwikkelingsruimte voor landbouwbedrijven zou ontstaan. Dat klinkt mooi, maar de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vindt de onderbouwing voor deze beweringen in het rapport van Ecorys flinterdun. Nergens worden in het rapport goede onderbouwingen voor de beweringen gemaakt.
Haalbaar?
Is het Natuurpact wel haalbaar en betaalbaar? Aanleg van nieuwe natuur houdt in dat goede landbouwgrond zal worden omgezet in natuur, waardoor juist minder landbouwgrond beschikbaar is voor de agrarische sector. Dit heeft direct negatieve gevolgen voor de landbouwsector: minder bedrijven, minder gewassen, minder plaatsingsruimte voor mest en dus minder arbeidsplaatsen in de landbouw.
Kritsche depositiewaarde
De NMV mist de doorrekening van deze gevolgen in de uiteenzettingen van Ecorys. Zoals er nu gerekend wordt met de Kritische Depositiewaarde (KDW) van habitatsoorten zal die ontwikkelingsruimte niet vergroten. De stikstofuitstoot zal bepalend zijn en blijven. De NMV betwijfelt daarom of de aangekondigde ontwikkelingsruimte voor agrarische bedrijven er daadwerkelijk zal komen. Daarbij maakt het niet uit of natuurgebieden groter worden of niet.
Beheer en hydrologie
De NMV heeft er altijd op gewezen dat beheer en hydrologie noodzakelijk zijn om de natuur weer te herstellen. Wel is de NMV van mening dat hydrologische maatregelen geen nadelige gevolgen mogen hebben voor agrarische grondgebruikers nabij die natuurgebieden. Positief is de NMV over de aandacht in het Natuurpact voor agrarisch natuurbeheer, mits er wel voldoende financiële waardering tegenover zal staan. En de NMV wil hierover graag in gesprek met de provincies over de uitvoering hiervan.
Tekst: NMV