Ruwvoertekort aanvullen met smakelijk gras

Beperk zo veel mogelijk de inzet van organische mest. Zeker op recent gemaaide of binnenkort te maaien percelen bestemd voor beweiding verdient een KAS-gift de voorkeur. Een kunstmestgift verhoogt niet alleen de smakelijkheid, maar heeft ook een positieve invloed op het natriumgehalte doordat geen kali wordt aangevoerd (te hoog kaligehalte drukt natriumgehalte). Daarnaast ontstaan geen onnodige verliezen vanuit de organische mest. Gras is immers vanaf dit moment (lagere temperaturen, minder licht) minder in staat opgenomen nitraat om te zetten in eiwit.
Hoog natriumgehalte
Zorg voor een voldoende hoog natriumgehalte. Natrium is een essentieel element voor de veevoeding. Een tekort vermindert de eetlust en dus de drogestof opname. Symptomen zijn likzucht, dalende melkgift en een verminderde conditie. In principe is er via de voorjaarsbemesting voldoende natrium aangevoerd. Merkt u echter dat de smakelijkheid duidelijk is teruggelopen, overweeg dan op korte termijn nog een aanvullende eenmalige gift van 100 kg landbouwzout.
Suikergehalte verhogen
Probeer het suikergehalte in het gras te verhogen door te sturen met de stikstofbemesting. Een hoog stikstofniveau Bouw deze stikstofbemesting daarom tijdig af waardoor meer suikers overblijven. Stop echter niet te vroeg (niet vóór 1 september) aangezien anders de kans op kroonroest toeneemt. Houdt zeker op dit moment na het warme weer van de laatste tijd rekening met de stikstofaanvoer uit mineralisatie, zeker op die percelen waar ook voldoende vocht beschikbaar was.
Voorkom stinkende zode
Voorkom een stinkende zode. Dit zijn percelen waar het onderin vaak langer nat is en waar verterende mest- en plantenresten voor een slechte geur zorgen. Door in de komende weken extra ruwvoer bij te voeren krijgt u de mogelijkheid dergelijke percelen sneller schoon te maaien. In september heeft u dan percelen met smakelijk etgroen beschikbaar.
Sneller inscharen
Schaar vanaf dit moment sneller in (redelijk kort gras; 1300-1500 kg ds). Kort gras droogt sneller en blijft dus smakelijker.
Smakelijkheid meenemen bij herinzaai
Krijgt u de komende tijd te maken met (her)inzaai, neem dan ook nadrukkelijk het aspect smakelijkheid mee bij de samenstellingskeuze van de grasmat. Engels raaigras, Timothee, klavers en Beemdlangbloem zijn smakelijke soorten. Klaver is niet alleen smakelijk maar zorgt tezamen met een tijdige N-bemesting ook voor een constant N-aanbod en daardoor minder last van kroonroest. Een mengsel van diploïd en tetraploïd Engels raaigras geeft een opener zode en is daardoor sneller droog. Let ook op het resistentiecijfer voor roest van de diverse grassen.
Tekst: OCI Agro
Beeld: Ingrid Zieverink