Vion Duitsland betaalt voor dierwelzijn

Deelnemende vleesveehouders en kalverhouders in Duitsland ontvangen sinds 15 maart 2022 een extra vergoeding voor hun slachtdieren. Mits zij de juiste maatregelen hebben genomen ontvangen zij het certificaat ‘Initiative Tierwohl’ (ITW) oftewel een Dierenwelzijn certificaat. Doel van het certificaat is dat veehouders maatregelen nemen op het gebied van dierenwelzijn die boven de wettelijke norm liggen zonder dat zij daar een economisch nadeel van ondervinden. De essentiële criteria voor ITW-runderen zijn ‘meer ruimte , ‘reinheid van de dieren’, ‘intensievere veterinaire zorg’, ‘geavanceerde opleidingsmaatregelen’ en ‘schuurmogelijkheden’. Een veehouder moet minimaal 6 maanden voor het slachten voldoen aan de opgestelde criteria.
Premie
Melkveehouders met een ITW-certificaat ontvangen een minimumprijstoeslag van 4 cent per kilo slachtgewicht voor dieren die door het slachthuis ook daadwerkelijk als ITW-dier worden erkend. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een melkveehouder de inspanningen die hij/zij levert op het gebied van dierenwelzijn in eerste instantie door een plus op de melkprijs moeten worden beloond.Vleesveehouders ontvangen het eerste jaar 10,7 cent per kilo slachtgewicht extra en het tweede jaar 12,83 cent . Voor kalverhouderijen is geen meerprijsstaffel afgesproken. Daar moet de meerprijs uit de markt gehaald worden.
Extra eisen dierenwelzijn
Om in aanmerking te komen voor de meerprijs moeten boeren o.a. de volgende maatregelen in hun stallen nemen:
- Het registeren van antibiotica behandelingen
- Zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en daglicht
- De dieren moeten schoon zijn
- De aanwezigheid van koeborstels en schuurmogelijkheden
Tijdens het 3-jarige project worden de deelnemende veehouders maar liefst 6 keer gecontroleerd. Ook wordt een intensieve begeleiding door de dierenarts verplicht. Meer informatie over het ITW certificaat en de deelnemende Duitse slachterijen is te vinden op: Initiative-Tierwohl.
Tekst: Stef Beunk
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrar Heute