Column: Ludieke ‘poep’-actie krijgt vervolg

Het focust op het feit dat de burger een belangrijke rol heeft in de kringlooplandbouw en niet alles op de boer kan afschuiven. Het is ruim vijf en dertig miljoen kilo fosfaat wat via het gat van de burger verdwijnt. Dat is grofweg de helft van wat nodig is op landbouwgrond. En stel we winnen vanuit de rioolwaterzuiveringen al dat fosfaat terug, dan is de import van kunstmestfosfaat in Nederland al niet meer nodig.
Nu wil niemand die menselijke mest, de beer, weer op zijn land hebben. Waarom? Omdat mensen van alles mee door de plee heen spoelen, denk alleen maar aan al die medicijnresten. Maar drink je bier, dan is gerst de basis. Drink je koffie, de koffieboon. Bij brood en spaghetti is het tarwe enzoverder. En wanneer je dat hebt gegeten gaat 100% verloren in de kringloop. Dat is meer dan 35 miljoen kilo fosfaat, 110 miljoen kilo stikstof en 34,5 miljoen kilo kali wat verloren gaat. Kali halen we nu vooral uit Rusland. Fosfaat uit Marokko. En stikstof binden we met hulp van Gronings gas uit de lucht. Voor 10 ton kalkammonsalpeter is 3600 m3 aardgas nodig.
Hang de vlag uit en laat burgers hun 'boodschap' brengen
Wat gaat er gebeuren? In week 13 vragen we burgers hun uitgescheiden nutriënten te verzamelen en op het einde van de week de “oogst” naar een boerderij in de buurt te brengen. Deze boerderijen worden herkenbaar gemaakt door een wapperende vlag en daar wacht een warm welkom en een goed gesprek. Op sommige bedrijven zullen Dixies staan om de kleine en grote boodschap te ontvangen. Maar we stellen wel een paar eisen aan deze gift. Boeren doen hun best om kwaliteit te produceren voor de bodem. Wat gaat de burger daaraan doen?
Als de poep en pis opgewerkt worden met zaagsel of stro en/of micro organismen zal de bodem daar dankbaar voor zijn. Het microleven in de bodem houdt namelijk van goede voeding, dus geen paracetamol, diclofenak en anticonceptiepillen. Namens miljarden micro organismen in de bouwvoor willen we de burger niks verplichten, maar we roepen in die week op om het gat in de kringloop te dichten. The poop in the loop and Shit matters.
Misschien heeft u zelf ook leuke ideeën. Doel is bewustwording en bekijk het al een zeer serieuze grap!
Tekst: Frank Verhoeven
Beeld: Pixabay