
Zaaitijd voor zomerveldbonen

De voordelen van veldbonen voor veehouders:
- Hoogwaardige krachtvoervanger met veel eiwit én zetmeel;
- 1,5 kg bonenmeel vervangt 1 kg soja;
- Perfecte voorvrucht voor o.a. grasland: oogst begin september, mooie doorworteling en hoge N-nalevering;
- Samenwerking met akkerbouwers interessant.
Bij de huidige krachtvoerprijzen levert het voeren van 1 hectare veldbonen bij een opbrengst van 6 ton bonen al ruim € 1.500,- netto winst op. Benieuwd naar de kostenbesparing? Bereken het met onze check >
Zaaitijd voor zomerveldbonen
Wanneer de draagkracht het toelaat kan je vanaf half februari zomerveldbonen zaaien. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengstpotentie. Zaai de bonen op goed vochthoudende grond, met een goede structuur en pH van minimaal 6 op klei en 5,4 op zand. Veldbonen binden zelf stikstof uit de lucht, wel hebben ze voldoende fosfaat en kali nodig. Alle teeltaanwijzingen lees je in onze whitepaper >>
De rassen LG Cartouche en Banquise staan garant voor een hoge eiwitopbrengst en oogstzekerheid. LG veldbonenzaad is verpakt in eenheden, zaai 13 eenheden per hectare.
Mono- of mengteelt?
Veldbonen kan je zowel mono als samen met tarwe telen. Mengteelt levert een product met minder ruw eiwit en meer zetmeel op dan momoteelt. Grootste voordelen van mengteelt zijn de onkruidonderdrukking en hogere opbrengstzekerheid, met name op lichte grond. Je LG ruwvoerspecialist helpt graag bij de afweging.
Gewasverzorging
Een geslaagde teelt zomerveldbonen levert tot ruim 7 ton bonen per hectare. Om dit te realiseren moet het gewas tot aan de afrijping gezond blijven. Volg de bladgezondheid en eventuele insectendruk goed op, grijp direct in en overleg met je teeltadviseur. Let vooral op aantasting van chocoladevlekken, roest, luizen en bladrand- of bonenkever.
Benieuwd of veldbonen ook goed passen bij jouw bedrijf? Lees alle informatie na in onze whitepaper of vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat: