Leasequotum nog (g)een cent waard

Slechts een indicatie. Het zou voor het eerst zijn sinds het MKZ jaar.
Voerkwaliteit
De melkaanvoercijfers vertonen de normale opwaartse lijn, in deze tijd van het jaar. Maar er is wel een duidelijke verklaring voor de stemming onder melkveehouders. Krachtvoer is dit jaar duurder dan ooit en de graskuil is jarenlang niet van zulke matige kwaliteit geweest als dit jaar.
0,1% onderschrijding
‘Ik zeg er pas wat over als de maand mei is aangebroken’, vertelt de woordvoerder van het Productschap Zuivel, Dick Molleman. ‘Maar zeker is wel dat er bij nationale onderschrijding, al is het maar 0,1 %, geen Superheffing hoeft te worden betaald. Ook niet als je tientallen van procenten er overheen gemolken hebt.’ Het gerucht dat het melkquotum wel eens extra verruimd zou kunnen worden helpt hij uit de wereld.
Vlaanderen
In Vlaanderen wagen sommige melkveehouders met succes al jaren de gok om tientallen van procenten over het bedrijfsquotum heen te melken. Dit jaar lijkt gokken ook in Nederland de moeite waard, al is de prijs van leasemelk onder invloed van de haperende melkaanvoer flink gedaald, naar circa 1 eurocent per % vet. Maar het blijft een gok: stel dat de quotumprijs op het laatst nog verder onderuit zakt, of dat de voerprijzen de komende tijd flink zakken? Dat laatste is heel goed mogelijk, aangezien zowel de soja- als de graanprijzen wereldwijd een voortdurend dalende tendens vertonen. De kans dat de melkprijs in februari fors stijgt is niet groot, al spreekt de Scandinavische zuivelreus Arla van positieve ontwikkelingen.
Zomerheffing
Op dit moment dalen de zuivelnoteringen over de hele linie een beetje. De zuivelprijzen moeten snel fors gaan stijgen om de zomerheffing van 2,30 eurocent die in maart ingaat te compenseren en de voer/melk ratio aantrekkelijker te maken.