WUR: rendement weide kan flink omhoog

Gestandaardiseerde berekeningen via het bedrijfsbegrotingsprogramma (BBPR) laten zien dat de arbeidsopbrengst bij weiden tot 2 cent/kg melk hoger kan zijn dan bij opstallen. Praktijkcijfers van accountants en adviseurs laten echter zowel negatieve als positieve effecten op het inkomen zien. Ook is er grote variatie in kostprijs tussen melkveebedrijven met weidegang. Adviseurs concluderen dat weidende bedrijven veel geld laten liggen doordat de bedrijfsvoering niet optimaal is afgestemd op beweiden.
Beweidingsstrategie
De kostprijs van weidegang wordt bepaald door lagere loonwerkkosten, meer aankoop van ruwvoer, minder aankoop van krachtvoer en minder mestafzetkosten. Eigen arbeid van de veehouder is in de berekeningen wel meegenomen, maar lijkt niet bepalend voor het rendement van weidegang. Gras dat koeien zelf uit de wei halen kost 5 tot 10 cent minder per kg droge stof dan ingekuild gras. Hoe hoger de droge stof opname vanuit weidegang, hoe groter het voordeel.
Goed graslandmanagement is essentieel voor het rendement van weidegang en om zorgeloos te kunnen weiden. “Belangrijk daarbij is om een duidelijke strategie voor beweiding te kiezen en je daar aan te houden” aldus projectleider Agnes van den Pol-van Dasselaar van Wageningen UR Livestock Research.
Oversteekplaats
Veehouders kunnen met relatief eenvoudige maatregelen meer geld halen uit weidegang. Veel bedrijven voeren de koeien in het graasseizoen te veel bij. Koeien vreten hierdoor minder vers gras in de wei. Door de huiskavel te reserveren voor weidegras, en maïs verder van huis te telen, of met een oversteekplaats percelen aan de andere kant van de weg te ontsluiten kan de huiskavel mogelijk vergroot worden. Ook laten veehouders geld liggen door de koeien te laat in het seizoen naar buiten te doen en weer te vroeg naar binnen te halen. Juist in het voorjaar is de samenstelling van het gras optimaal om maximaal krachtvoer te besparen. In het najaar kunnen koeien vaak nog extra gras binnenhalen dat met maaien blijft staan.
Economisch weiden
In het project ‘Economisch weiden’ wordt onderzocht of weidegang in de toekomst economisch aantrekkelijk blijft, ook bij schaalvergroting en automatisch melken. Economisch Weiden is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en uitgevoerd door Wageningen UR (Livestock Research, de Leerstoelgroep Bedrijfseconomie en het LEI), DLV, DMS, PPP-Agro Advies en de Melkvee Academie. Vandaag 18 december 2012 zijn op de conferentie ‘Haal meer geld uit je gras’ de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd. In januari en februari 2013 worden de resultaten van de deelonderzoeken gepubliceerd.
Tekst: Wageningen Livestock Research